Прочитај ми чланак

Вулин: Не признајем шиптарску царину

0

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је поводом споразума о интегрисаној контроли админситративних прелаза да албанска страна сигурно има намеру да административну линију претвори у границу, али да гранични прелази нису могући.

 „Гранични прелази нису могући. За нас постоје само Унмик царине, јер никада нису ни укинуте. Не познајем косовску царину“, рекао је Вулин.

 „Ако бисмо прихватили да су порески представници Србије и привремених институција из Приштине на прелазима исти у правима и обавезама, шта ће онда ту Еулекс и Унмик“, упитао је Вулин и оценио да иста овлашћења не могу да имају представници суверене државе и привремених институција.

 „Морамо инсистирати на статусној неутралности, а ње нема ако су наши људи принуђени да плаћају порез Приштини и тамо региструју фирме по албанском закону“, истакао је Вулин.

 Он је такође изразио очекивање и да ће се директним преговорима са Приштином покренути прича о статусу КиМ, али је навео да постоји бојазан да ће Албанци учинити све да преговоре избегну.

 Према његовим речима, крај надгледане независности је трагична грешка, јер је „послат сигнал Приштини да су све добили, и зато им преговори и не требају“.

 „Али, међународној заједници је јасно да ништа још на Косову није готово. Будите уверени да то неће бити преговори у којима ће се унапред знати резултати и да се наша улога сведе на то да кажемо: слажемо се са свим што сте једнострано одлучили“.

 Вулин је навео да је још рано говорити о формату преговора и да не би било мудро да се одмах све каже, док код друге стране постоји зид ћутања.

 „Наш председник је рекао све за говорницом УН, за коју представници Приштине никада неће стати. Треба ценити његову храброст пошто је спреман да преузме одговорност, а претходна власт крила се иза чиновника. Сигурно не улазимо у преговоре са државом већ са представницима привремених институција самоуправе у Приштини“, рекао је Вулин.

 Упитан колико се може веровати ЕУ као медијатору, Вулин је указао да тамо има пет важних земаља за које Косово није држава.

 „По Резолуцији 1244, ништа није готово, јер све институције на КиМ морају бити статусно неутралне. То очекујемо и од оних који нам нуде добре услуге у овим преговорима и од целе међународне заједнице“, истакао је Вулин.

 Он је нагласио и да Србија жели да УН преузму активнију улогу, јер су много ређе напуштале оквир свог мандата и нису исказивале статусну пристрасност, а ни међународна заједница никада није укинула Унмик као највиши орган власти на КиМ.

 Коментаришући приче које су се у јавности појавиле о подели Косова Вулин је рекао да то по нашем Уставу није могуће и што међународна заједница не прихвата.

 За модел две Немачке Вулин каже да тај модел има суштински хендикеп, јер су у обе Немачке живели Немци, и „ни западни ни источни Немци нису морали да се плаше да ће њихови сународници у оној другој држави бити побијени и да ће им имовина бити одузета“.Упитан да ли Србија иде ка признавању Косова Вулин је рекао – -“ Србија је то радила, али више неће.

 Од сада се више од ње не може очекивати да јој се потурају папири које треба да спроведе, а да она ни у чему не учествује. Држава треба непрекидно да ради на више праваца да би Косово било ближе нашем уставном поретку. И на политичком, економском, медијском, културном пољу…“Вулин је одбацио могућност укидања српских институција на Косову, јер не само што то наш Устав не дозвољава, већ је брана томе стање на терену.

 „Стопа незапослености и јужно и северно од Ибра је застрашујућа. Укинемо ли институције, наши људи ће моћи или да умру од глади или да се преселе у централну Србију. Ко може да дође до генијалне идеје да их остави без хлеба“, запитао је Вулин за Новости.

 

(Тањуг)