Прочитај ми чланак

Владимир Путин: Америка има двоструке стандарде (цео интервју без цензуре)

0

аРусија је саопштила да би требало да размотри могућност одобравања политичког азила 29-годишњем Едварду Сновдену, уколико је такав захтев.

(Русија Данас, Србин.инфо)
Бивши радник ЦИА обелоданио је постојање ПРИЗМЕ, Агенције за националну безбедност(НСА), која има масивне податаке о надзору програма, у Гардијану.

– Ако добијемо такав захтев, ми ћемо то размотрити – рекао је секретар за штампу Владимира Путина Дмитриј Песков.

Говорећи о масовним демонстрацијама, председник је рекао да „свака опозиција је добра, исправна и  корисна“, ако се делује у складу са законом.

хиа
Он је признао да, ако људи нису задовољни са законима, опозиција би требала да има за циљ да их промени на „демократски начин.“

У случају ако демонстранти прекрше закон, влада би требала да контролише демонстранте.

„То је оно што се дешава и у САД и у Русији“, рекао је Путин. „Када тако радимо онда смо критиковани, али када Сједињене Америчке Државе то раде, то је норма. То су такозвани двоструки стандарди „, додао је он.

Говорећи о Сједињеним Државама и опозиционим покретима, Путин је истакао да није тачно да Стејт департмент „подржава опозицију у Русији“.

Трутове треба ставити под контролу. Не постоји заустављање трутова, борбени алати се стално побољшавају – али њихова употреба треба да буде под контролом, изјавио је руски председник.

„Сумњам да је могуће да се забране. Али да их се стави под контролу, у појединим законима је то заиста могуће, и неопходно „, рекао је он.

Неопходно је да се настави борба против тероризма, нагласио је председник.

Сирија би требала да предузима реформе у догледно време

Говорећи о сукобу у Сирији, председник је рекао да је могуће да се избегне цивилни рат спровођењем реформи у догледно време.

„Сирија као земља је препуна за неку врсту промене. И влада Сирије треба да осећа да дошло време да би се предузеле одређене реформе „, рекао је Путин. „Да су то урадили, оно што видимо у Сирији данас се никада не би догодило.“

1a
Међутим, додао је он, „треба узети у обзир да се цео Блиски Исток тренутно налази у стању неизвесности и конфликта – и није у реду да се покуша нешто и да се меша са стране.

„Неки људи мисле да ако би се цео регион довео у везу са нечијом идејом демократије, ствари ће се смирити, и све ће бити у реду у том региону, али то није истина.. Узимајући у обзир да се у историју, културу , религију региона не може мешати“.

Путин је истакао да Запад подржава неке одређене организације као што је нпр. Ассад који се бори у Сирији, а они се супротстављају „тим истим групама“ у Малију.

„Где је логика у томе?“, рекао је он. „Наше западне колеге нам често кажу да је Ал-Нусра један од кључних организација сиријске војне опозиције. Али, то је речено од стране терориста УС Департмента, а они чак не крију своје везе са Ал-Каидом. Да ли ћете Ви дозволити овој организацији да се придружи влади Сирије? Запад ће рећи не. Да ли ће само да нестанеу када победите у Сирији? Не знају. То је потпуно јасно“.

Путин је подсетио да је квалитет живота у Либији био један од највиших у региону, пре промене режима.

„Шта имаш тамо сада? Постоји рат свих против свих између различитих племена, ту је рат за ресурсе, и, бојим се, ако идемо на исти начин као у Сирији, биће исти хаос у Сирији да ми сада присуствујемо у Либији“, закључио је он. „Зар није довољно оно што видимо у Пакистану и Авганистану сада, где су терористи које нико не контролише, осим терориста?“

Председник Русије је нагласио да држава треба да контролише демонстранте и додао „ставите их, ставите их у законодавну област уколико крше закон“.

„То је оно што се дешава и у САД и у Русији“, рекао је Путин.

„Русија не покушава да утиче на Оццупy активисте, ипак страни агенти покушавају да ураде“, рекао је он, мислећи на Оццупy покрет који су започели са протестима у Њујорку, а затим се проширили широм света.

лола
Нема сумње да Иран има поштовање од НПТ

Иран би требало да има право да настави не-војни нуклеарни програм, док га држи у складу са међународним правом, рекао је руски председник.

Путин је нагласио да не сумња да Иран поштује Споразум о нуклеарном неширењу наоружања.

„Не видим доказ против“, рекао је он, такође позивајући се на недавни извештај ИАЕА који подржава његову тврдњу.

Онда је рекао да Иран треба да узме у обзир забринутост других земаља у региону, као и оне из међународне заједнице, и да се уздржи од реторичких претњи , сматра Путин.

Русија је спремна да сарађује са Ираном и даље, све док делује у оквиру међународних мандата, рекао је председник.

Опозиција треба да делује на демократски начин
Руски председник је посетио Радио-дифузни центар Нова Москва, који је отворен у децембру прошле године. Са 28.000 квадратних метара је један од највећих и најбоље опремљених наменских центара у свету.

 (Са енглеског превела Денис Дејановић)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!