Прочитај ми чланак

РУСИЈА И НАТО: Чије је оружје светлије? (ФОТО)

0

rusko oruzje 1

Због захлађења односа између Русије и Запада, многи стручњаци говоре о „новом Хладном рату“. У таквој врсти рата модерно наоружање служи за одвраћање и застрашивање противника. Спутњик је направио поређење наоружања Русије и НАТО-а, које би могло да послужи за тако што. Не можемо да не кажемо да је резултат прилично изједначен.

Нови руски тенк „Армата“ сврстава се у најнапредније на свету. Први пут је приказан на Паради победе у Москви ове године. Има топ калибра 125 мм и у стању је да испали 10 граната у минути. Према најавама, до 2020. године, руски произвођачи испоручиће армији више од 2.000 ових тенкова.

Није све НАТО-ово наоружање америчког порекла (мада најчешће јесте). Немачки тенк „Леопард“ 2А7, који је први пут приказан 2014. године спада у ред најмодернијих на свету, али у поређењу са „Арматом“ има низ недостатака. На пример, калибар његовог топа је мањи и пуни се ручно.

Нова руска хаубица на самостални погон 2С35 „Коалиција-СВ“ такође је приказана на овогодишњој паради. Наоружана је хаубицом калибра 152мм.

Русија: самоходна 2С35 „Коалиција“  © Wikipedia/ Vitaly V. Kuzmin

Русија: самоходна 2С35 „Коалиција“ © Wikipedia/ Vitaly V. Kuzmin

Најближи НАТО еквивалент овом оружју је амерички М109А6 „Паладин“, са топом калибра 155мм.
НАТО: амерички М109А6 „Паладин“

НАТО: амерички М109А6 „Паладин“ © Wikipedia/ Skaarup.HA

НАТО: амерички М109А6 „Паладин“ © Wikipedia/ Skaarup.HA

Нова пушка АК-12 „Калашњиков“ постаће у наредних неколико година стандардно наоружање руских војника и замениће разне варијанте претходних модела. АК-12 је калибра 5,45 мм, али биће прилагођена и за калибар 7,62 мм, као и њене претходнице.

Разне варијанте пушке М16 калибра 5,56 мм стандардно су наоружање америчке армије још од 1969. године.

„Сухој“ Су-35 сматра се за најнапреднији руски борбени авион. Први пробни лет извршен је пре пет година, а у редовну употребу би требало да уђе током 2015.

Русија: „Сухој“ Су-35  © Sputnik/ Антон Денисов

Русија: „Сухој“ Су-35 © Sputnik/ Антон Денисов

Ф-35 је најновији НАТО авион пете генерације који би такође требало да уђе у редовну употребу ове године. Спорији је од Су-35 и има мањи долет.

f-35

Водећи руски носач авиона „Адмирал Кузњецов“ може да понесе до 52 авиона и дугачак је око 305 метара.
Русија: носач авиона „Адмирал Кузњецов“

Русија: носач авиона „Адмирал Кузњецов“

Русија: носач авиона „Адмирал Кузњецов“

Једино поље на коме Запад има убедљиву предност јесу носачи авиона. Амерички носач „Џералд Р. Форд“ је најбољи носач авиона на свету и може да понесе до 75 летелица.

НАТО: Амерички носач „Џералд Р. Форд“ © Wikipedia/ U.S. Navy photo by Mass

НАТО: Амерички носач „Џералд Р. Форд“ © Wikipedia/ U.S. Navy photo by Mass

АХ-64 „Апач“ је понос НАТО хеликоптерских снага. Има долет од око 300 наутичких миља и наоружан је „Хелфајер“ ракетама.

Руски Ми-28 „Хавок“ наоружан је топом калибра 30 мм и носи четири противтенковске ракете.

Бомбардер „Тупољев“ Ту-160М такође је модернизован ове године (наоружање и електронски систем). Може на носи нуклеарно оружје.

Б1 „Лансер“ је међу авионима који су најдуже у служби у армији САД. Долет му је 11999км, нешто мање од Ту-160.

s-400

Русија: Противаздушни систем С-400

Противваздушни систем С-300 датира још из совјетске ере, али је у употреби остао до данас. Наоружан је ракетама дугог домета и способан је да погоди циљ до удаљености од 150 километара. Систем С-400 „Тријумф“ у оперативној употреби од 1999, наоружан је пројектилима домета до 400км, посебно је дизајниран како би се супротставио стелт технологији и представља најнапреднију верзију С-300.

НАТО: Ракетни систем МИМ-104 „Патриот“ © Wikipedia/ by Darkone

НАТО: Ракетни систем МИМ-104 „Патриот“ © Wikipedia/ by Darkone

Ракетни систем МИМ-104 „Патриот“ налази се употреби исто колико и С-300, али је наоружан ракетама мањег домета. Последња верзија овог система МИМ-104Ф ушла је у употребу недавно, са ракетама мање масе. У току је унапређење овог ракетног система.

Извор: Спутник Србија