Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ: НАТО тврди да је алијанса мира, а погледајте шта се десило у Југославији

0

Sergey Lavrov
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров обратио се присутним на безбедносном форуму у Минхену, где је главна тема криза у Украјини. Лавров је навео да постоји реална шанса да се реши конфликт у Украјини, и да ће Русија инсистирати на „мирном решењу“.

„Није било референдума на Космету“

Лавров се осврнуо и на уједињење Немачке и рекао да се то десило „без референдума“.
Он се осврнио и на рефендум на Космету.
– (Барак) Обама је рекао да је било референдума на Космету. То није истина – рекао је Лавров.
Он је препоручио да би сви у публици могли да прочитају Повељу УН.

Лавров је рекао да западњачки парнери покушавају да одрже „политику глобалне доминације“, а да је за решење проблема неопходна сарадња без оптуживања.

Он је навео да криза не може бити решена војном интервенцијом.

– Неко је раније рекао да је НАТО „најмирнија“ алијанса на свету. А погледајте шта се десило у Југославији – рекао је Лавров.

Он је додао да Еворпски сигурносни систем има озбиљне потешкоће у томе да очува мир и оценио је да је структура европске безбедности поткопана акцијама САД и њених савезника.

– Европска безбедност, заснована на принципима Повеље УН и Хелсиншке декларације, дуго је саботирана акцијама САД и њених савезника – рекао је шеф руске дипломатије.

Додао је да САД и Европа треба да одговоре на питање да ли ће одржавати европску безбедност са Русијом или без ње.

Лавров је рекао да Русија није послала никакву војску на Мајдан у Украјини, али да „знају ко јесте“; и додао је да му није јасно зашто се Запад повлађује Кијеву и оправдава слање оружја.

lavrov dacic2
Оланд: Трајни мир или нам следи рат

Француски председник Франсоа Оланд каже да мировна иницијатива њега и немачке канцеларке Ангеле Меркел вероватно последњи покушају да се оконча рат у Украјини

Како је пренела „Раша тудеј“, према Оландовом речима, ово је једна од последњих прилика да се дође до мира у Украјни и да је то разлог због којег је предузета мировна иницијативу.

„Ако не нађемо компромис. већи и трајан мировни споразум, ми врло добро шта је наредни сценарио. Он има име, зове се рат“, рекао је Оланд.

Он је то казао пошто се вратио из Москве, где је јуче са руским председником Владимиром Путином и немачком канцеларком Ангелом Меркел пет сати разговарао о Украјини, покушавајући да надје решење за ту земљу. Они касније новинарима ништа нису рекли о нацрту могућег споразума.

Немачка канцеларка је у суботу рекла да верује да Украјински криза не сме бити војно решена.

Западни медији су пренели да су да примирје, раздвајање сукобљених страна, размештај „плавих шлемова“ УН и преговори о федерализацији земље, сличне Дејтону, вероватно кључне тачке мировног плана.

(Бета, Танјуг, Б92, РТ)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!