Прочитај ми чланак

ХОЋЕМО ДЕЦУ НЕЋЕМО ПАРЕ: Породице украдених беба против Лекс специјалиса

0

Porodilisste---foto-D-JEVREMOVICH

Усвајање посебног закона који ће расветлити случајеве несталих беба, једини је ефикасан начин за извршење пресуде Европског суда за људска права у случају Зорице Јовановић, закључили су на јучерашњем састанку Златибор Лончар, министар здравља, и Никола Селаковић, министар правде.

Овај суд од Србије очекује да успостави ефикасан механизам за решавање свих сличних случајева. Тим поводом, представници ресорних министарства разговараће сутра са представницима Удружења родитеља несталих беба како би осмислили наредне кораке, кажу представници два ресорна министарства.

Горан Филиповић, члан Удружења родитеља несталих беба, изјавио је за наш лист да се радује, јер ће држава коначно покушати да уреди ову област.

– Србија је прва држава која ће имати овакав закон и коначно је власт показала Европи да је спремна да се ухвати у коштац са проблемом нестале новорођенчади. Пре шест месеци смо предложили нацрт овог закона и то ће бити модел на основу којег ћемо преговарати. Осмишљавање новог закона схватамо као компромисно решење. Свесни смо да ћемо, уз важећи закон, водити тешку битку и да ћемо се сретати са опструкцијама – каже наш саговорник.

Филиповић истиче да ће Удружење захтевати да истрагу о несталим бебама води комисија широких овлашћења, која ће бити у потпуности независна од извршне власти. Тако да удружење неће подржати министра Лончара који је прошлог месеца најавио да ће Влада Србије формирати посебну комисију за решавање случајева несталих беба.

У септембру прошле године Европски суд у Стразбуру утврдио је да је Зорици Јовановић, чија је беба нестала 1983. године у породилишту у Ћуприји, оштећено право на породични живот и да је држава у обавези да у року од годину дана одговори мајци шта се десило с њеним дететом и покрене механизам за расветљивање судбине још 100 беба чији су се родитељи обратили међународном суду.

Зорица Јовановић није добила одговор на питање шта се десило са сином којем се обрадовала пре 31 годину, али јој је држава уплатила накнаду од 10.000 евра и судске трошкове, као што су наложиле судије Европског суда.

У протеклих 12 година неколико хиљада родитеља покушавало је на разне начине да открије истину о својим бебама за које су сумњали да су нестале у породилишту, а не да су умрле, како су им говорили лекари.

Немачки недељник „Цајт”, пре неколико дана објавио је да се у Србији продају бебе по цени од 15.000 до 45.000 евра и да нема закона који прописује како поступати са телима преминуле одојчади.

Удружење несталих беба тражило је, између осталог, да се у свим породилиштима обезбеди специјални видео-надзор и да медицинско особље свакодневно пише специјалне извештаје у којима ће тачно наводити број порођаја, живорођене, мртворођене или преминуле деце. Такође, родитељи су захтевали да инспектори Министарства здравља свака три месеца посећују породилишта и извештаје објављују јавно.

Према тврдњама чланова удружења, последње пријаве о сумњивој судбини живорођене деце стигле су пре неколико месеци.

Из архива

Саопштење за медије породица украдених беба

Породице украдених беба се ограђују од било каквих договора који такозвани представници родитеља постигну са владом Републике Србије у вези закона (лекс специјалис) или било ког другог акта који проистиче из пресуде такозваног Европског суда за људска права у Стразбуру у случају „Зорице Јовановић против државе Србије“!

Ти такозвани представници родитеља не заступају све родитеље и немају легитимитет за доношење таквих одлука, нити подржавање таквих законских решења која обухватају све наше породице. Родитељи несталих беба нису и не желе бити Тројански коњ који би допринео усвајању закона према скандалозној одлуци тог псеудо-суда у Стразбуру, закона којим се дефакто легализује трговина бебама у Србији.

Тај закон не угрожава само нашу украдену децу и наше породице којима ће бити исплаћен новац у замену за несталу децу, већ ће омогућити прикривену легалну трговину бебама у Србији!

ЈАВНО УПОЗОРЕЊЕ!

Ови људи се лажно представљају у јавности као представници родитеља несталих или украдених беба Србије. Наметнули су се породицама украдених беба користећи се разним методама и привукли својим махинацијама један мањи део родитеља којима манипулишу. Они тренутно воде преговоре са владом Србије без стварног легитимитета, а на штету свих породица украдених беба, спроводећи интересе Европске уније и проевропских политичких странака у држави Србији, форсирајући геноцидне законе о несталим бебама.

Залажу се за низ погубних ствари, као што су камере у породилиштима, чиповање беба и увођење закона којим ће се под изговором решавања случајева несталих беба заправо легализовати трговина бебама у Србији!

Родитељима украдених беба ће по налогу ЕУ и одлукама проевропске владе Србије премијера Александра Вучића бити исплаћиван новац за украдену децу, и у нашим случајевима и у свим будућим отмицама!

Да ли проевропске власти у Републици Србији имају неке везе са довођењем ових људи за преговарачки сто као представника родитеља украдених беба још увек је предмет наше интерне истраге.

Због разлике у ставовима у погледу начина борбе за проналазак наше деце и разрешење афере крађе беба, сајт  крадјебеба.орг и породице које стоје иза њега ограђују се од свега што у име наших породица тренутно заступају сва регистрована и неформална удружења и групе, као и лица која разговарају и преговарају у наше име са властима у Србији. Све акте који иду на нашу штету, или на штету било које породице у држави Србији, а који се донесу као вид решења за украдене или нестале бебе, сматраћемо ништавним и необавезујућим за наше породице, јер никоме нисмо дали никакву сагласност да у наше име преговара о начину процесуирања наших случајева.

Нас, породице украдених беба, не представља нико, већ ми представљамо сами себе. Ограђујемо се од свих потеза и акција појединаца везаних за судове у другим државама и унијама. Наша скупштина, Скупштина Републике Србије је донела одлуке у вези са нашим случајевима, али се оне не спроводе у дело. Низ закона дотиче наше случајеве пуне бројних кривичних дела. Нама треба само спровођење закона и Устава наше државе. А очигледно је да се они селективно спроводе и накарадно тумаче.

Наша престоница је Београд, а наша држава је Србија. Не интересују нас никакве пресуде у Стразбуру, нити било где другде у свету. Не занимају нас никакве материјалне и друге надокнаде као замене за нашу децу. Ми својом децом не тргујемо. Обавезе које је било која политичка гарнитура на власти у нашој држави преузела пред тим судовима и осталим страним институцијама, нас ничим не обавезују. Наш је циљ да пронађемо нашу децу, коју су нам непозната лица отела у породилиштима, као и да се у будућности спрече нове крађе беба.

Стога, позивамо и медије да се баве афером крађе беба на коректан и уљудан начин и оставе се малверзација, као и да потраже одговарајуће саговорнике. Знамо сви добро шта је заиста потребно чинити: државна управа мора да се лати посла, а надлежни пређу са речи на дела. Јер, родитељи своје нестале бебе неће заборавити. А разрешење ове афере се не тиче само породица украдених беба, већ и свих будућих мама и тата.

Тек када се постигне сагласност са свим породицама жртвама у афери крађа беба, може се говорити о општеважећим решењима, било она законска или каква друга.  Такве сагласности тренутно нема и сваки акт који власт донесе са појединим родитељима сматраћемо ништавним.

Наташа Јанковић Дејановски
“Оргинална БГ група родитеља“
Породице окупљене око сајта www.kradjabeba.org

(Политика, Србин.инфо, Фото: Д. Јевремовић)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!