Прочитај ми чланак

ДРАГАН СТАНОЈЕВИЋ: Успешни људи из дијаспоре могу да помогну развој Србије! (ВИДЕО)

0

Гост емисије „Интервју“ био је господин Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, председник прве српске организације у Украјини, трговац и грађевинар, али и атаман Слободне козачке армије.

Рођен је 28. маја 1971. у Прибоју, на граници Србије, Црне Горе и Босне. Завршио је Економски факултет на смеру „Менаџмент“. Ожењен је и има двоје деце. Почетком 1994. године је започео свој бизнис и одселио се у Украјину. Први је отворио руски, украјински, белоруски и евро-азијски простор за деловање српске дијаспоре и наше дипломатије.

Радио је на максималном интензивирању политичких, културних, економских и других односа између Србије, Украјине и Русије. Организовао је састанаке највиших званичника и политичара из Србије са највећим званичницима Русије и руководством ОДКБ. Својим озбиљним успехом сматра лобирање и усвајање резолуције у Украјинском парламенту против признања независности Косова.

Његове фирме су између осталог радиле чувену резиденцију Виктора Јануковича, али и многих других богатих украјинских политичара и тајкуна, где је Станојевић те своје пословне везе користио и у друштвеном и политичком деловању.

Међутим, приликом преврата у Кијеву фебруара 2014, Десни сектор на сугестију албанских организација, ставља Станојевића на листу неподобних и он једва уз помоћ руске амбасаде успева да напусти овај град и да се пребаци прво у Москву, а потом да се након две деценије проведених у иностранству врати у родну Србију.

У исто време користећи разне методе узурпације нове украјинске власти су му одузеле већину фабрика и пословних објеката које је имао у Кијеву и централном делу Украјине.

Погледајте цео интервју и сазнајте више о бројним занимљивим темама у овом интервјуу.