Прочитај ми чланак

Чувар српског војничког гробља у Солуну без наследника

0

solun_620x0(Новости)
Ђорђа Михаиловића, старог чувара сени српских ратника на чувеном војничком гробљу заробиле бриге. На гробљу у Солуну похрањени су посмртни остаци 8.000 српских јунака.

Чика Ђорђе нема коме да преда чување гробља
Повијених леђа у избледелој војничкој униформи, са шајкачом на глави и срдачним осмехом уз војничко држање Ђорђе Михаиловић, најстарији чувар војничког гробља у Солуну, дочекује нову групу туриста који су дошли да виде чувено гробље српских ратника.

Михаиловић, кога сви ословљавају са чика Ђорђе, у 85. години живота са великим жаром и поносом набраја имена јунака чије кости почивају под чемпресима на Зејтинлику. За „Вечерње новости“ прича о свом животу који је посветио чувању успомене на српске ратнике. Тешко му, каже, пада што нема наследника који ће наставити породичну традицију.

– Од 1960. чувам српско војничког гробље на Зејтинлику у Солуну, пре мене тај посао су радили мој деда Саво Михаиловић, који је најпре био борац, затим и отац Ђуро, али ето мени се није дало да имам сина, имам ћерку, али се и даље надам унуку – прича чика Ђорђе.

Он је рођен на гробљу, оженио се Гркињом која је са њим управо на гробљу свила породично гнездо. Већ годинама му помаже и у пословима око одржавања гробља.

– Имамо ћерку, али не иде да она спава на гробљу, не може жена сама да одржава, чисти и чува оволико гробље, а ето имам две унуке, бојим се да неће имати ко да ме наследи у овоме, а ко зна, можда и добијем унука – каже Ђорђе.

На гробљу у Солуну похрањени су посмртни остаци 8.000 српских јунака, а причу о храбрим српским борцима, небројано пута испричану, Ђорђе и даље говори са војничким заносом и поносом као и када је први пут говорио опонашајући свог оца.

– Поносан сам што наше гробље, где у костурници у унутрашњости споменика почивају кости 6.000 ратника, а око споменика налазе се гробови још 2.000 војника, дневно посети људи колико и суседне гробове где су похрањени француски, италијански, енглеских и руски војници за годину дана – каже Михаиловић.

Чика Ђорђе уредно брине о сваком гробу, а сваком посетиоцу помогне да покуша да нађе свог рођака. Стигле су га године, али „не да се“, јер како каже, још нема ко да га наследи.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!