Прочитај ми чланак

ЛЕНГЛИ (седиште ЦИА) ШАЉЕ ОДГОВОР (нардбе) КИЈЕВУ

0

President George W Bush visits CIA Headquarters, March 20, 2001.

(Дмитриј Седов)

КИЈЕВ, ВИСОКОМ ОБАВЕШТАЈЦУ ЦИА

Џентлмени!

Наша процена тока операције „7-17“ је следећа:

„Предузетим напорима светско јавно мњење уопште је припремљено да за катастрофу К777 окриви Русију и проруске терористе. У овом тренутку огроман број светских медија иде укорак с нама. Велику помоћ у томе пружају нам руске либералне организације, као и њихове организације за заштиту права, које у један глас окривљују Москву за уништење авио-лајнера.

Развој ситуације омогућава да се надамо да ћемо успети у интернационализацији конфликта у Украјини, те да ћемо операцију завршити онако, како смо планирали. То ће довести до пораза терориста и радикалног смањења утицаја Руске Федерације на сепаратистичке области. Истовремено желимо да вам скренемо пажњу на проблеме, који су се појавили у току операције „7-17“.

Слажемо се са мишљењем обавештајног бироа да је он принуђен да ради са врло несигурном и корумпираном агентуром у Кијеву која би била у могућности да уништи сваку, ма колико пажљиво припреману операцију.

Пре свега констатујемо да је неопходна највећа могућа потреба да се појача рад са агентом – вођом групе „Гоблин“. Према подацима којима ми располажемо „Гоблин“ је редовно пијан, губи контролу понашања и себи дозвољава кораке који нису усаглашени са бироом у Кијеву. Један од таквих корака је његов налог да се прекину борбена дејства у полупречнику од 40 километара од места пада К777 и пристанак да руски експерти учествују при истрази…

И све то, без обзира што је још пре два дана њему наређено да по сваку цену спречи појаву међународних експерата на месту пада лајнера. Молимо да се „Гоблину“ оштро укаже да су импровизације које компликују наш положај у сфери информационе борбе потпуно забрањене. Сада смо принуђени да заузмемо позицију лажне одбране и да ни на који начин не реагујемо на аргументе руске стране због конкретних чињеница у вези са уништењем авиона. Али, Ви ћете разумети, наше оптужбе Москве због дезинформација могу само извесно време да раде за нас, а нама је потребан стварни материјал који ће бити извучен у процесу истраживања катастрофе. Уколико у истрази буду учествовали руски представници нама ће бити врло компликовано да се тај материјал препарира онако, како смо ми то замислили.

Још једном хоћемо да подсетимо да све док не буду освојени Луганск и Доњецк међународна истрага узрока катастрофе не може да се дозволи. Требало је да се тамо дозволи приступ само стручњацима за идентификацију остатака и да се забрани започињање било којих других радова. Међутим, већ се зна да су терористи предали црне кутије малезијским представницима, а то ствара нове тешкоће. Мада ми имамо извесног утицаја на Куала-Лумпур, ипак ће бити прилично компликовано да се после дешифровања црне кутије локализује појава непожељених информација.

malezijski avion ukrajina

Ви морате да будете потпуно свесни да одступања од тока операције представљају резултат недисциплине и слабе одговорности вашег бироа. Морали сте да узмете у обзир да „Дришч“, агент који је поново врбован, лоше контролише ситуацију у армији. То је захтевало да Ви предузмете руковођење припремом и током операције, али Ви то нисте учинили, те су због тога извршиоци погодили К777 два минута пре планираног времена. Зато је објекат пао на територију коју контролишу терористи што је компликовало ситуацију. Такође, из тог разлога Национална гарда, на чије је позиције требало да падне авион, нису биле у могућности да једном брзом акцијом преузму контролу места пада летилице и блокирање приступа терориста .

Сада је за „Дришч“ касно да хеликоптерима пребаци јединицу на место пада како би се дошло до материјалних доказа. Такође не постоји ни могућност да се изврши специјална операција којом би се од Малезијаца извукле црне кутије К777. Све речено може да доведе до тога да не само идеја, већ и ток „7-17“ буду под озбиљном претњом да ће доћи до њиховог дешифровања.

Сматрамо да је потребно да кажемо да се баш све не може објаснити непоузданошћу и недисциплином таквог бироа, јер украјински руководиоци и промашаји које сте Ви направили захтевају организационе закључке.

Посебно треба да се обрати пажња на покушаје украјинског руководства да јавно мњење наведе на лажни траг, а да се претходно не договори са Бироом. Те покушаје карактерише крајњи непрофесионализам и само компромитује њих као руководиоце велике земље.

Тако је агент „Макака“ објавио „видео-снимке са „транспорта комплекса „Бук-1М“ са места злочина који је дело терориста“ али при том са снимка није избрисан део који показује да се све дешава у Красноармејску који контролишу делови наше Националне гарде. Исто тако, испод сваке критике је квалитет снимка СБУ (Службе безбедности Украјине) „снимка преговора плаћеника о томе да су они оборили Боинг “ што доказује недопустиво низак ниво квалификације извршилаца.

Таквих примера је много и када њих шире чак и медији које Ви контролишете стиче се утисак потпуне неадекватности украјинских структура власти. Морате да будете свесни да су као резултат мајданизације Украјине на површину испливали најпохлепнији и умно ограничени људи који не знају да мисле ни стратешки, ни тактички. Не малу одговорност за то сноси и наш Биро који се бави избором кадрова за нове структуре које ће управљати Украјином.

Лоше усмерени и погрешни поступци Бироа у Кијеву на примеру операције „7-17“ једнозначно указују да украјинско руководство, мада је под нашом контролом, не може да се сматра за поузданог извршиоца наших планова. Тешко је рачунати да ће оно знати да предузме праве мере за локализовање грешака до којих је дошло при вршењу операције „7-17“. Као резултат – ми смо принуђени да рачунамо на вероватноћу да ће се у току истраге испоставити да је у уништењу К777 учествовала Украјина.

Зато се као најпоузданији начин изласка из ситуације види брз и победоносан завршетак антитерористичке операције, без обзира на цену. Такође, напротив, прелазак рата у дуготрајну фазу за наше обавештајце ће се претворити у радикално погоршање ситуације, јер резултати подршке антитерористичкој одбрани у украјинском друштву нису безгранични.

За јачање васпитног ефекта молимо да лично „Гоблину“, „Дришчу“ и „Макаки“ саопштите да уколико дозволе да дође до одлучног војног прелома у корист сепаратиста ми, због неповољног стратешког распореда снага, нећемо моћи да им озбиљно помогнемо војним снагама.

Молимо да узмете у обзир све примедбе и да колико год је могуће појачате контролу наше обавештајне мреже у Кијеву.”

Ленгли. Управа за Источну Европу.

(Фонд стратешке културе)