ЗОРАН МИЛАНОВИЋ кандидат за председника Хрватске, а два су разлога зашто

0

Загреб -- Некадашњи хрватски премијер и бивши председник тренутно најутицајније опозиционе СДП, Зоран Милановић, биће кандидат за председника те државе.

О томе ће се у понедељак изјаснити страначко Председништво, а крајем месеца одлуку би требало да потврди и Главни одбор странке, открива Јутарњи лист.

Фото: Танјуг / АП

Позивајући се на изворе из врха СДП, овај загребачки дневник пише да су најмање два разлога за одлуку да Милановић буде кандидат СДП на предстојећим председничким изборима, који ће у Хрватској бити одржани крајем године.

Први је, наводи лист, то што је у два истраживања у којима су тестирани кандидати Милановић уверљиво доминирао. Између осам предложених имена, међу којима су били Тонино Пицула, Иво Јосиповић, наводно још Даворко Видовић, Биљана Борзан и други, преко 50 посто испитаника се изјаснило за Милановића.

Једна анкета је ра]ена из страначког кол центра и то ме]у чланством и смипатизерима, а другу је провела словеначка агенција, а у њој су били обухваћени чланови странке, симпатизери и „обични“ бирачи.

Као други разлог да Милановић буде кандидат наводи се то што нитко други није исказао жељу да изађе на изборе. Говорило се, кажу, да такве амбиције имају Тонино Пицула и бивши предсендик Иво Јосиповић, али их они то нису јавно потврдили.

За разлику од њих, Милановић је више пута разговарао с предсјдником СДП-а Давором Бернардићем о могућности да се кандидује за предсендика Хрватске. Јутарњи сазнаје и да је с њим на тим разговорима сваки пута био и Иван Рачан, што би се могло протумачити да би он могао да учествује и у Милановићевој кампањи.

Када се нагађало о томе да би бивши предсендик СДП-а могао бити кандидат странке за шефа државе, отворило се питање предизбора, а на њему су највише инсистирали Милановићеви жестоки противници у странци.

Предизбори нису одговарали Милановићу, али ни Бернардићу који би се морао суочити с тиме да је одредјени постотак чланова странке против његове одлуке да у трку за Пантовчак пошаље свог претходника.

Али, у ситуацији када странка има само једног кандидата аутоматски се решава питање предизбора који постају сувишни.

Друго питање око којега је било доста нагађања и шпекулација које су излазиле у јавност односило се на то хоће ли Милановић бити кандидат СДП-а или левице. У врху СДП-а тврде да то ни у једноме тренутку није било упитно јер Милановић жели да иде на председничке изборе једино као кандидат СДП-а, а осим тога СДП жели да има свог кандидата.

„Ако друге странке подрже Милановића, онда ће га подржати као кандидата СДП при чему је СДП водећа странка“, рекао је за Јутарњи саговорник из те странке.

За очекивати је, пише лист, да ће странке Амстердамске коалиције такодје подржати Милановића. Председник ХШ-а Крешо Бељак већ је рекао да ће подржати кандидата којег понуди СДП, а такав би се потез могао очекивати и од осталих странака ове коалиције, од ИДС-а, преко Гласа, вероватно ХСУ, па све до Лабуриста.

Према незваничним информацијама Јутарњег, странка Глас, односно Анка Мрак Тариташ, само у једноме случају сигурно неће подржати Милановићеву кандидатуру, а то је ако га подржати ХНС, који је такву могућност најављивао. „Ако жели подршку Гласа, Милановић би морао да захвали ХНС и одбије њихову подршку“, рекла је за загребачки дневник особа блиска Мрак Тариташ.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!