Прочитај ми чланак

ЗЕЛЕНСКИ ИСТЕРУЈЕ МОНАХЕ И ОРУЖЈЕМ: Запад ћути на највећи верски прогон…

0

УКРАЈИНСКИ председник Владимир Зеленски биће запамћен у историји по томе што је у 21. веку за време његове владавине вођен рат против Украјинске православне цркве (УПЦ) која је годинама под Московском патријаршијом, а коју садашње власти Кијева називају "проруском".

Минулих дана украјинско руководство је саопштило УПЦ да њени монаси морају да напусте Кијевско-печерску лавру до 29. марта, а Зеленски је недавно одбио да се сретне са митрополитом Онуфријем Березовским, поглаваром Украјинске православне цркве, коју оптужују да је проруска. Са Зеленским је желео да се сретне Синод те цркве и информише украјинског председника о својим ставовима, али их је већ на прилазу згради у којој је кабинет Зеленског зауставила служба безбедности. Зеленски није хтео да прими свештенике већ им је једна чиновница саопштила да предају писмо за председника. Митрополит Онуфрије је инсистирао да барем њега прими Зеленски, али све је било узалудно.

Монаси УПЦ истичу да нипошто неће напустити Кијевску лавру, због чега и добијају претње парламентараца из редова владајуће партије Слуга народа. Бивши премијер Украјине Николај Азаров истиче да је апсурдно да расколничка новооснована црква добије право дасе усели у лавру са свега 233 монаха, колико их је било новембра 2021. када је та црква од васељенског патријарха добила томос. У то време УПЦ је имала 4.620 монаха.

Директор националног парка у којем се налази лавра Александар Рудник послао је писмо УПЦ у коме их обавештава да је са њима раскинут уговор о коришћењу Нижње лавре. Наравно да су свештеници Украјинске православне цркве огорчени јер се не наводи ниједна чињеница да су они нарушили постојећи договор. Власти су прво лишили Украјинску православну цркву права да користе цркве Горње лавре, а сада је одлучено да их потпуно отерају.

Узалуд је митрополит Онуфрије, заједно са руководством УПЦ да би доказао лојалност садашњем режиму у Кијеву раскинуо односе са Руском православном црквом и молио се за здравље украјинских војника. Међутим, ни тако митрополит није успео да докаже лојалност јер председник Зеленски, Јеврејин по националности, очигледно жели да заврши оно што су започели бивши председник Украјине Петар Порошенко и цариградски патријарх Вартоломеј – да потпуно уништи Украјинску православну цркву. На тај начин би се Украјина још више удаљила од Русије.

Притисак на највећу украјинску православну цркву лојалну Московској патријаршији која има милионе верника почео је деведесетих година од стране расколника, украјинских националиста. Али, највећи замах је био 2018. јер се то претворило у државну кампању када је и основана нова Православна црква Украјине на челу са митрополитом Епифанијем.

У тој фарси тобожњег ширења права, цариградски патријарх Вартоломеј Украјинцима није дао да имају свог патријарха.

Нажалост, 2022. украјинске власти су организовале највећи прогон свештеника у новијој историји. Довољно је било да у цркви пронађу неку православну књигу штампану у Москви па да се свештеници означе као руски шпијуни.

Председник Синодалног информационо-просветитељског одељења УПЦ Климент огорчено каже да је руководство националног парка послало ултиматум у којем без икаквих објашњења раскида уговор и инсистира да монаси Украјинске православне цркве напусте манастире у лаври. Климент објашњава да је писмо противзаконито јер за исељавање манастира не постоји правна основа.
Узалуд се монаси буне и протестују и не желе да се селе из лавре јер ће власти за депортацију сигурно употребити силу као и кад су правили претресе. У храмове су власти слале не само полицију него и војску.

Многи сматрају да ће нови корак Зеленског бити да забрани рад Украјинске православне цркве са жељом да се верници присилно припоје расколничкој цркви. Уосталом, приликом последње посете Кијеву био је организован и кратак сусрет америчког председника Бајдена са митрополитом Епифанијем који се налази на челу расколничке цркве којој је цариградски патријарх дао „крњи томос“ који им је гарантовао далеко мање права него што је Украјинска православна црква имала док је била у оквиру Руске православне цркве.

Патријарх Кирил се био обратио папи Фрањи као и генералном секретару УН Антонију Гутересу као и другим међународним институцијама, позивајући их да се супротставе протеривању монаха из Кијевске лавре. Он је објаснио да је лавра један од највећих православних манастира на свету где се налази око двеста монаха. Тамо се налази и руководство Украјинске православне цркве. Тамо живе стотине студената Кијевске духовне академије.

– Чак и за време нацистичке, немачке окупације, цркве су биле отворене, а сада духовни наследници нациста желе да их узму од народа – објаснио је бивши украјински опозициони посланик у парламенту Виктор Медведчук.

Министар културе Украјине Александар Ткаченко је саопштио на свом телеграм-каналу да ће пре исељења посебна комисија направити инвентар имовине у лаври. Он је поручио да монаси канонске Украјинске православне цркве могу да остану у лаври ако пређу у расколничку цркву која се зове Православна црква Украјине. Владајућа партија ових дана затражила је да Служба безбедности Украјине обезбеди исељење монаха из Кијевско-печерске лавре. Директива је јасна: ако монаси не буду хтели да се сами иселе из лавре, избациће их полицијски батинаши.

ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ СВЕТИЊА

КИЈЕВСКО-печерска лавра је једна од главних светиња на простору Украјине. Она је у склопу музеја и националног парка којем је држава дала право да њоме управља, а црква има уговор о најму храмова који се тамо налазе. Последњи уговор је био закључен 2013. У Горњој лаври се одржава богослужење за време празника и у нерадне дане, а у Доњој лаври су монаси и студенти духовне академије, будући свештеници.

ПАПА ФРАЊА

РИМСКИ папа Фрања се припрема за сусрет са руским патријархом Кирилом у Јерусалиму и сигурно је да ће поглавар Руске православне цркве покренути разговор о прогону свештеника у Украјини. Папа би желео да се сретне у Москви и са председником Путином.