Због Србина је променила веру: Лепотица коју је затвора спасао Иво Андрић

0

Ако сте икада решавали укрштене речи онда знате да одговор на питање: "Наша славна глумица између два светска рата", са три слова у имену и четири у презимену, може да буде само један - Ита Рина. Иронично, да није ове свакодневне разоноде, име ове даме би вероватно одавно било заборављено иако је била реч о првој међународној филмској звезди са ових простора.

Ита Рина рођена је као Италина Кравања у Дивачи код Трста у Италији 7. јула 1907. године. Прича каже да је била лош ђак и да је одмалена сањала о филмској каријери и светлима позорница.

Као расну лепотицу о којој се у граду већ нашироко причало, пријатељи су је 1926. када јој је било 19 година, пријавили на избор за мис у организацији америчке дистрибутерске компаније „Фанамет“. Победници је следила велика новчана награда и филмски уговор у Америци.

Никола Тесла је умро сиромашан, а био је један од најуспешнијих људи који су икад живели
Међутим, иако је лепа Ита изабрана за једну од седам најлепших девојака, није учествовала у финалном избору у Загребу јер је њена мајка била шокирана овом дрскошћу и јер је сматрала да је за девојку срамота да учествује на оваквом такмичењу, пише Историјски забавник. Зато је ћерки забранила да иде.

Ипак, била је ово прекретница у животу будуће глумице.

Филмско бекство од куће

Упркос одбијању мајке, за Итину лепоту се чуло до далеке Немачке и стигла јој је понуда за пробно снимање. Како није било говора да је породица пусти да оде у Берлин, Ита је преломила и 1927. године побегла од куће.

У Берлину је почела њена глумачка каријера. Потписала је трогодишњи уговор са продуцентском кућом „Остермајер“ и они су од ње направили праву звезду. Учили су је да глуми, плеше, вози, јаше, плива… Скоро годину и по појављивала се у мањим улогама стичући искуство и спремајући се за озбиљније роле.

Њено име – Ида Кравања, први пут је забележено на шпици филма „Шта деца крију од родитеља“ режисера Франца Остена. На наговор продуцента, већ следеће године узима псеудоним по коме ће остати заувек упамћена – Ита Рина.

Звездани успех

Ова балканска лепотица се прославила 1929. године улогом у филму „Еротикон“ Густава Махатија “који је зналачки искористио њену фотогеничност и способност „изражавања страсти сензуалне младе жене“. Остало је забележено да је након париске премијере приче о заведеној и напуштеној ћерки чувара железничке станице, публика Ита Рину буквално на рукама изнела из биоскопа!

Фанови су је обожавали, а критичари хвалили њену „словенску лепоту“ и дар за глуму. Добијала је на стотине писама обожавалаца и уследила је и понуда за наставак каријере у Холивуду.

Међутим, на врхунцу славе, 1931. Ити је срце украо Миодраг Ђорђевић, инжењер из Београда и она је решила да све остави и уда се за њега. Променила је веру прешавши у православље и после селидбе у Београд по други пут у животу узела је и ново име – Тамара Ђорђевић.

Тих и повучен крај

Ово није значило да ће се Ита/Тамара одрећи каријере. Ипак, по сопственој одлуци од тада је снимала само у Југославији тек повремено одлазећи у Немачку у којој се, са доласком нациста, и ситуација за глумце променила.

Ита је морала да доказује да није Јеврејка, а током снимања филма „Централа Рио“ 1939. године посвађала се са човеком који је вређао Југославију, а за кога се испоставило да је радио за Гестапо. Затвора ју је спасао само тадашњи амбасадор краљевине Југославије у Берлину – Иво Андрић, који јој је саветовао да се хитно врати у домовину.

Други светски рат глумица је провела далеко од јавности, бринући о мужу, сину и ћерки. Након 1945. године на филму се појавила само још једном, у мањој улози у филму „Рат“ из 1960. године заједно са Батом Живојиновићем.

Након што се и дефинитивно повукла из јавног живота, са породицом се преселила у Будву, где је живела све до смрти. Преминула је маја 1979. за време катастрофалног земљотреса који је погодио тај крај. Имала је 72 године. Сахрањена је у Београду на Новом гробљу.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!