Прочитај ми чланак

ЗБОГ АЈА СОФИЈЕ Тужно звоне православна звона, заставе пале на пола копља

0

Сведочимо историјском тренутку, оном које ће наша деца учити у школама. Колико је претварање Аја Софије у џамију битно за све православце?

Тужно су звона православних цркви широм Грчке одзвањала јуче, тешко и болно за православни народ ове земље који се претходних дана суочава са једним од највећих пораза у историји своје земље – после одлуке турске власти да Аја Софија, некада православна црква, потом музеј, након више векова има статус џамије.

Православним храмовима орио се пој свештеника, док су колоне верника чекале стрпљиво како би се поклониле иконама светаца. Погнуте главе, грчки верници крстили су се са три прста и клањали, а испред појединих храмова раширени су транспаренти: „Аја Софија је православна црква“. Верници су са собом носили и грчке заставе које су красили православни крстови.

А бол и гнев грчког православног народа сеже дубоко у прошлост, јер је Аја Софија некада била Црква Свете мудрости – чак 900 година била је православна светиња.

Турци су 1453. освојили Константинопољ и Аја Софија је тада постала џамија. Тај статус имала је до 1935., када јој је Ататурк променио намену у музеј.

Овако изгледа унутрашњост путничког авиона после блиског сусрета с борбеном летелицом
Поновно проглашење некадашње православне светиње за богомољу исласмких верника, уздрмало је целу Грчку. Своје незадовољство верници су показали у Атини и Солуну, где су су у петак одржани протести.

На стотине људи се молило и певало током протеста у Атини, носећи слогане са натписима „Не новом отоманизму“ и узвикујући пароле против „другог поглавља Константинопоља у турској изведби“.

На протестима у Солуну, другом по величини граду у Грчкој, окупило се око 150 људи. Они су у знак протеста палили турске заставе и певали химну Грчке.

У петак поподне, црквена звона су звонила у знак жалости широм Грчке и заставе су спуштене на пола копља.

Поглавар Грчке православне цркве, архиепископ Јероним Други, промену у Истанбулу је назвао „нечасним поразним делом“, истичући да је данас „дан жалости за све хришћане“.

Патријарх је синоћ одржао посебну литургију у атинској цркви, наводи Јуроњуз.

Турци осудили паљење застава у Грчкој

Турско министарство иностраних послова данас је осудило изјаве грчких званичника и паљење турских застава на протестима у Грчкој поводом конверзије Аја Софије у исламску богомољу и прве молитве муслиманских верника одржане у тој светињи у последњих 9 деценија, известио је Ројтерс.

– Грчка је још једном демонстрирала непријатељство према исламу и Турској, пронашавши повод у отварању џамије Аја Софија за вернике муслиманске вере – оценио је представник турског министарства иностраних послова Хами Аксој.

Широм Грчке јуче су звонила црквена звона да би се изразило туговање што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган присуствовао молитви у Аја Софији.

Говорећи јуче поводом 46. годишњице повратка демократије у Грчку, премијер Киријакос Мицотакис назвао је Турску „силеџијом“, а претварање Аја Софије у џамију „увредом за цивилизацију 21. века“.

Ово је само још једна кап у чаши неспоразума и сукоба који већ деценијама потресају грчко-турске односе.

УНЕСКО: Најдубље жаљење због одлуке Турске

Турска још није обавестила Организацију УН за образовање, културу и науку (УНЕСКО) о траженим гаранцијама да ће Аја Софија бити очувана пошто је претворена из музеја у џамију.

– Још нисмо добили потпуну информацију. Приступ цркви је међу бројним питањима, укључујући очување структуралног интегритета и унутрашњих елемената, методе руковођења и друга – рекао је портпарол УНЕСКО-а за ТАС С.

Он је навео да ће УНЕСКО дати све од себе да прикупи што више информација по питању очувања тог објекта културе.

– УНЕСКО је изразио најдубље жаљење због одлуке Турске да промени статус Аја Софије без прелиминарног дијалога. Понављамо нашу забринутост због потенцијалних последица ове одлуке на универзалне вредности тог места и позивамо на хитан дијалог“, речено је из ове организације УН, након што је данас одржана прва молитва у џамији после 86 година.

Најављују и да ће о Аја Софији бити речи на следећем Комитету о светском наслеђу.

Аја Софија као православна црква служила је 916 година, до освајања Истанбула, док је статус џамије имала од 1453. до 1934. године, када је добила статус музеја.

Турски суд је 10. јула ове године поништио ту одлуку и Аји Софији је враћен статус џамије.

Као једна од најпосећенијих туристичких дестинација у граду на Босфору, Аја Софија је од 1985. године уврштена на УНЕСКО-ву листу светске културне баштине.

Турске власти су најавиле да ће и даље чувати културно-историјске вредности Аја Софије и то на начин да ће за верске обреде у њој бити надлежна Управа за верске послове Турске, а о рестаурацији, конзервацији и заштити ће бринути Министарство кутуре и туризма те земље.

Туристи ће и даље моћи да посећују Аја Софију бесплатно, а фреске на зидовима ће платнима бити прекриване само за време одржавања молитви.