Прочитај ми чланак

ЗАВЕТНИЦИ ТУЖИЛИ „ЖЕНЕ У ЦРНОМ” због подстицања мржње према Цркви

0

Члан Председништва Заветника, Милица Ђурђевић Стаменковски поднела је Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против невладине организације "Жене у црном".

Повод за подношење пријаве је перформанс ове организације одржан испред дома Патријаршије Српске православне цркве под називом „Моје тело – моја аутономија“ са којим су припадници НВО „Жене у Црном“ извршили елементе кривичног дела „Изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости“ према ставу 2 члана 317 Кривичног законика Републике Србије.

У кривичној пријави наводи се да су поменути својим радњама извргли руглу верске симболе Српске православне цркве, тако што су приликом извођења перформанса користили свештеничке мантије и кандило са јасном намером исмевања свештеничког позива, ниподаштавања свештеничке службе као и улоге и значаја СПЦ у српском друштву у целини.

Милица Ђурђевић Стаменковски је нагласила да су припадници „Жена у црном“ носећи транспарент са натписом „Црква слави ратне злочинце“ директно оптужили Српску православну цркву за промоцију рата и насиља, стварајући представу у јавности о СПЦ као нелегитимној и друштвено непожељној организацији чије деловање се везује за најтежа кривична дела.

Заветници истичу да су починиоци на тај начин са директним умишљајем изазвали мржњу, нетрпељивост и друге негативне емоције код припадника других конфесија и етничких група према СПЦ.

„Оправдана је сумња да поменуто може довести до испољавања конкретног насиља и ургожености верских лица као и имовине СПЦ.

Узимајући у обзир неоспориву чињеницу да верници СПЦ чине огромну већину грађана Републике Србије починиоци су својим делима и према њима створили атмосферу линча и на тај начин нарушили њихова Уставом загарантована људска права и угрозили њихову општу сигурност.“ рекла је она.

Ђурђевићева је нагласила да постоје сви законски услови да Тужилаштво реагује и стане на пут даљем вређању осећања православних верника у Републици Србији.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!