ЗАХАРОВА: НАТО бомбардовање изазива епидемију рака у Србији, неко мора да одговара

0

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је на редовном брифингу да сви умешани у злочине на Косову треба да буду кажњени.

„Још једна историјска и трагична страница историје које треба да се присетимо 2019. године су догађаји из 1999. године, догађаји у Југославији када је НАТО бомбардовао земљу, суверену државу, престоницу те државе и цивиле и при томе употребио муницију са осиромашеним уранијумом“, рекла је Захарова.

„Поздрављамо кораке српских парламентараца који износе истину о трагичним догађајима у Југославији у вези са агресијом НАТО-а против те земље под измишљеним изговором у пролеће 1999. године.“

Захарова је истакла да се анализа и упоређивање чињенице аутора извештаја, посланика Народне скупштине Србије Божидара Делића, који је пензионисани генерал и директни очевидац тих догађаја, а који говори да је у раније представљеном извештају Североатлантског савеза обим баченог осиромашеног уранијума озбиљно смањен најмање 20 пута.

Још једна историјска и трагична страница историје које треба да се присетимо 2019. године су догађаји из 1999. године, догађаји у Југославији када је НАТО бомбардовао земљу, суверену државу, престоницу те државе и цивиле и при томе употребио муницију са осиромашеним уранијумом

„Време је показало да бомбардовање НАТО-а није било само противзаконита војна акција, већ и својеврсна темпирана бомба, која и даље представља претњу за здравље милиона обичних грађана, укључујући и деце“, додала је она.

Она је подсетила да је током те „варварске специјалне операције, коју цинично називају хуманитарном интервенцијом“ погинуло око две хиљаде цивила, од којих најмање 89 деце, а међу жртвама је било и косовских Албанаца, чијим су се такозваним спасавањем бавили натовци.

Због употребе муниције са осиромашеним уранијумом заражена је земља, вода у многим крајевима, што је довело до значајног пораста онколошких болести, а нико није за то преузео одговорност.

У контексту те регионалне теме, она се дотакла специјалног суда о злочинима косовских Албанаца. „За сада нема резултата рада суда основаног у Хагу 2008. године за злочине Ослободилачке војске Косова. Још увек нико није оптужен од лица која су учествовала, између осталог, у киднаповању и убиствима људи ради продаје органа на црном тржишту.

„Истичемо да сви умешани у те злочине треба да буду изведени пред лице правде и добију заслужену казну, без обзира на функције које данас имају“, закључила је Захарова.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!