Заев и Борисов се састали на носачу авиона „Хари Труман“ са командантом НАТО

0

Премијер Северне Македоније Зоран Заев и министарка одбране Радмила Шекеринска састали су се на носачу авиона "Хари С. Труман" у Напуљу са адмиралом Џејмсом Фогом, командантом америчких поморских снага у Европи и Заједничке команде савезничких снага у Напуљу.

Како је саопштила влада у Скопљу, Заев је оценио да је састанак са адмиралом Фогом на носачу „Хари Труман“ јасан сигнал активног учествовања Северне Македоније у глобалним процесима који доносе мир у свету, као и у процесима у којима се заједно са савезницима бори са свим конвенционалним и хибридним претњама за сигурност и безбедност.

Foto: AP

У изјави, достављеној медијима, он је истакао да су сада најјаче земље света савезници Северне Македоније која је партнер са свима њима.

„Прошле седмице у Лондону смо осетили шта значи бити део породице НАТО. Посетом носачу авиона ‘Хари Труман’ комплетирамо слику припадности Северне Македоније најјачем савезу колективне безбедности који уједињава скоро милијарди људи у свету“, навео је Заев.

Према његовим речима, Северна Македонија постаје чланица НАТО у једном изузетном геостратешком тренутку, посебно важном моменту за зону утицаја у југоисточној Европи, у Црноморском басену и у Средоземном мору, из којег се контролишу три континента.

„Али, подршка наших стратешких партнера, посебно САД и других чланица НАТО, створила је услове да позивница за чланство уопште не буде доведена у питање. Ми смо део безбедносног штита најмоћнијег војног савеза на свету. НАТО је најснажнија гаранција за нашу стабилност, сигурност, непромењивост граница и очување територијалног интегитета, а безбедност и сигурност су основа сваке економије – основ за стране инвестиције, за веће плате, за добра радна места, за просперитет“, рекао је премијер Северне Македоније.

Заев и Шекеринска су на америчком носачу авиона били заједно са премијером Бугарске Бојком Борисовом и министром одбране те земље Красимиром Каракачановим.

У делегацији Северне Македоније били су председник парламента Таљат Џафери и начелник Генералштаба Васко Дјурчиновски, заједно са америчком амбасадорком у Скопљу Кејт Бернс.

„Хари С. Труман“ је један од десет највећих носача авиона, класе Нимиц, дужине 333 метра и носивости 100.000 тона. Има нуклеарни погон, високо развијену технолошку опрему и може да понесе 90 летелица.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!