Владика Григорије: Река слободе из Црне Горе стићи ће и у Србију

0

Неће ова власт још дуго - скоро кроз сузе је у амфитеатру Филозофског факултета у Београду на трибини "За друштво толеранције и одговорности" рекао епископ Диселдорфа и Немачке владика Григорије. Уз њега су још били Родољуб Кубат, професор Православног богословског факултета у Београду (ПБФ), те Вукашин Милићевић доцент ПБФ, док је модератор био Данијел Синани, професор Филозофског факултета у Београду. Специјални гост на вечерашњој трибини био је Александар Обрадовић, узбуњивач из "Крушика".

Владика Григорије обратио се пред пуним амфитеатром, а окупљени су га са пажњом слушали.

– У Европи нема много места на којима постоји толико интересовање да некога слушају, као овде. То је последица свеопште кризе. Мени је част што сам у овом добу на овом факултету. Ситуација у Црној Гори открива нам много тога, а почећу од мисли коју је записао Гете – Народ је верни слуга и велики победник. У последњих више од 100 година у Црној Гори су се променила само четири владара – Никола, Александар, Јосип Броз и онда је дошао Мило Ђукановић. Ако замислимо да је тај народ покушао систем тих тоталитарних владара да затре у земљу, онда се десило оно што је било у „Буни против дахија“ – „уста раја к’о из земље трава“. Многи мисле да је Мило Ђукановић направио грешку, па донео закон. Тако људи мисле да је буна против дахија настала тако што су се владари наши организовали против Турака. Не, ја мислим да је све то настало тако што је раја устала јер не може зулума трпети. Колика год да је моћ или власт неког режима, доћи ће до преокрета када слуга постане победник. Сто посто ће та река доћи овде. Немогуће је да се не деси. Ви сте толико уплашени да ви не можете веровати да ће то да се деси. Ради се о томе да прво треба отклонити страх. То се догодило у Црној Гори. Али догодило се још нешто. Дошао неки чика да нуди неким људима у Црној Гори, а овај сељак му каже – „закаснио си“. Више им ни медији не помажу. Не могу медији у Црној Гори да лажу да нема људи на улици, кад су они сви на улици – рекао је Григорије.

Потом је владика емотивно поручио грађанима у Србији.

– У Црној Гори људи данас иду улицама након толико година понижавања и тираније и они су победници. Зашто? Зато што они нису никаква маса. Зато што је сваки од њих тамо добровољно. Свако од њих је засебно личност. А истовремено су заједница. Река која тече ка пристаништу и приказује мирноћу. Нема мржње, нема насиља. Нису подељени по страначким припадностима. Нема Срба и Црногораца. Нема побожних и непобожних. Сви су једно. То се догодило на бази слободе и на темељу вере. На темељу вере се увек граде стубови који могу да постану нада. Оно што је најважније од свега, све време се искључује мржња и према онима који нас гоне. То је био и детаљ страдања хришћана у прва три века. Мислим да ће се догодити право чудо. Да ће се из тог покрета људи кренути ново време. Завршава се епоха владалаца лопова, превараната, лажова који раде све супротно од онога што говоре. Нико не може да се супротстави тој реци која тече. И у овом граду ће потећи та река и због тога сам срећан што сам међу вама. Неће ова власт још дуго – истакао је Григорије на ивици суза.

Епископ Диселдорфа и Немачке наставио је у истом тону.

– Ја не могу да схватим на којој основи је ово друштво подељено. Ко су ови, а ко су они? Ништа то добро неће донети. Добро ће донети ако се потпуно променимо. Да ми тражимо да племенит човек буде „краљ“. Кад праведан човек буде владар… То је човек као Свети Сава. Племић који неће врсту племства које му даје крв и породица, него племство којим се жртвује за народ. У којем он служи народу. Зато је Свети Сава једна могућа снага из које можемо да кренемо. Да се траже људи који могу да се одрекну власти, а не да имамо људе који кажу да ни по коју цену неће да се помакну са власти. У том смислу је врло важно да покушамо да кажемо људима који лажу – „немој да лажеш“. Јер кад човек који хоће да завлада мора пуно да лаже. Кад је човек племенит и добар, он ћути, јер нема потребу да лаже. Сви хоће да буду у његовом присуству.

Он је потом појаснио ситуацију у друштву и суштинске проблеме.

– Не постоји личност без заједнице. Не постоји ни заједница без личности. У заједници у којој су људи маса, вођа ће бити некреативна личност. Он неће бити неко ко је ту дошао на основу знаменитих дела. Читао сам књигу „Кожа у игри“, у којој сам прочитао да је 70 римских владара погинуло на бојном пољу. Данас имамо ситуацију у којој владар седи потпуно заштићен, његова кожа није у игри, а кожа свих других је у игри. Цар Лазар је ставио своју кожу у игру. Данас имамо људе који никад ничим ништа нису заслужили. Како то постижу? Тако што људе претворе у безличну масу. У Црној Гори је сваки човек за себе непоновљива личност. А опет су народ. Када узмете ове људе овде што гурају у аутобусе, ту нема личности.

Када је у питању план председника за Косово који је представио у Дому патријаршије, владика Григорије је појаснио ситуацију.

– Нисам за то да се одваја територија и признаје Косово. За то сам да не постоји никаква граница између људи ако нису исте вере и нације. Различитост увек обогаћује. Када гледам као неко ко воли Србију, нисам за поделу и давање територије. То не би нико на свету урадио. Ја сам за то да Албанци могу да живе у држави са нама и то је могуће захваљујући хришћанству. Реч „косовски завет“ је начин живота. То не треба повезивати само за територију. То значи да се жртвујеш за другога, а не другога за себе. О састанку у патријаршији је било речи, углавном нисмо чули никакав план. Оно што је занимљиво, када се нађете са неким очи у очи и поставите то питање – који је Ваш план? Он никада неће имати план. То је један од проблема. Био сам данас у Клиничком центру и пита ме докторка – Владико, ко ће лечити ове људе кад сви оду у Немачку? То је забрињавајуће. Косовски завет извире из Новог Завета. То ја мислим о Косову.

На питање шта би било када би био патријарх, владика Григорије је одговорио кратко и прецизно.

– Да сам ја патријарх, што је скоро немогуће, ал да оставимо проценат страха да јесте, ја бих се грдно завадио са државом. Завадио бих се са сваком влашћу, не само са овом која ће трајати још кратко. Не предлажем да мрзимо председника, предлажем да их волимо. Али да их волимо тако да им не дозволимо да раде ништа што није нормално.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!