Прочитај ми чланак

Веронаука добила кеца

0

veronauka

Лекције веронауке првацима су потпуно неприлагођене, а вероучитељи су их оценили јединицама. Траже измену уџбеника и наставних планова у целокупној верској настави у школама, посебно у нижим разредима основне школе. Ове ставове изнела је већина од 192 вероучитеља анкетирана у истраживању Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Већина тема у уџбеницима није прилагођена узрасту школараца. Добар део садржаја лекција сувише је апстрактан да би га деца разумела и усвојила. Градиво није атрактивно, а у млађим разредима недостају игре кроз које би деца боље разумевала лекције.

Ово су само неке од примедаба које су на рачун наставе православног катихизиса изнели предметни наставници у анализи која је показала да је после 12 година потребна што хитнија промена наставног програма и уџбеника веронауке у школама.

Основна примедба наставника јесте да већина тема не одговара узрасту ученика, па их зато треба преместити у неки од виших разреда. Таква је, рецимо, тема “Исус Христос је посредник између Бога и створене природе”, јер је деца не разумеју и не могу да је примене у свакодневном животу.

– Програм седмог разреда, према оцени вероучитеља, има озбиљне мањкавости, а одређене теме требало би да се изучавају чак у средњој школи – показало је истраживање. – Наставници предлажу промену уџбеника, као и увођење нових тема, попут односа Цркве према савременим проблемима, историје религије и народних обичаја.

Сличне проблеме показали су и резултати скенирања веронауке у средњој школи. Теме се јесу показале као мотивишуће, али је предзнање ученика за њихово разумевање премало.

Да проблеми са веронауком у школама постоје признаје и ђакон Александар Ђаковац из Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке СПЦ. Он, међутим, напомиње да је то природан процес који није карактеристичан само за науку о Богу. 

ПРИМЕДБЕ НА УЏБЕНИКЕ

Да су уџбеници и приручници православног катихизиса добри сматра мање од трећине вероучитеља који су оцењивали предмет који предају, при чему се свега седам посто испитаних у потпуности слаже са његовом материјом. Већина наставника (око 60 одсто) сматра и да би верска настава требало да буде обавезан предмет у свим разредима, док постојећи модел подржава седам одсто учитеља.

– Створена је фама у јавности да проблема који постоје у верској настави нема у осталим предметима – објашњава Ђаковац. – То није тачно. Веронаука има своје фазе развоја који би требало да траје непрекидно. Деценијско искуство показало је шта треба да се мења. Ради се тренутно на побољшавању уџбеника и наставног програма, тако да ће и квалитет убудуће сигурно бити бољи.

Како би сви проблеми верске наставе, као и лош статус вероучитеља, били решени, Влада Србије формирала је комисију за верску наставу у школама. Комисија којој председава епископ бачки Иринеј, одржала је и први састанак, коме је присуствовао и министар просвете проф. др Томислав Јовановић.

– Потребно је створити одговарајуће услове и за доношење новог наставног плана и програма, као и уџбеничку литературу. Заједнички треба да учинимо све да се верском наставом деца не раздвајају – закључио је Јовановић.

“ЗАПЕЛО” И КОД АЛАХА

Квалитет уџбеника, услови за наставу и број часова у средишту су примедаба и наставника исламске веронауке. Они су се заложили и за повећање фонда часова, али и прилагођавање програма условима који важе у Србији, а не Босни и Хервцеговини. И у учењу о исламу бележи се неприлагођеност градива узрасту деце, па су вероучитељи предложили премештање у старије разреде.

(Вечерње новости)