ВЕЛИКО СРЦЕ: Грчке монахиње збринуле 1.500 Срба из „Олује“

0

Речи нису довољне да опишу нашу захвалност за ваша племенита дела и милосрђе које сте показали према нама 1995. године - рекао је градоначелник Београд.

То што сте урадили за наш народ у најтежим тренуцима, никада се не заборавља. Речи нису довољне да опишу нашу захвалност за ваша племенита дела и милосрђе које сте показали према нама 1995. године – рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић, који је у четвртак у Старом двору угостио 40 монахиња и четири јеромонаха из манастира Свете Лидије Филипљанке, из грчког места Аспровалта, захваљујући им што су за време трајања акције „Олуја“ у манастир примили 1.500 људи и деце.

Тамо су крстиле више од 1.000 српских ученика, а отвориле су прву српску школу у коју су пре подне ишла грчка, а после подне српска.

Радојичић је гостима поручио да су Београд и Србија њихов други дом, где су увек добродошли и да се нада да ће се наставити развијање братских односа.

Архимандрит Никанор је рекао да им је велика част што су лепо прихваћени у Србији, где су посетили Владу Србије, српског патријарха, манастире и цркве.

Навео је да је прихватање и одгајање српске деце започео покојни архимандрит Теофил, а да су монаси и монахиње његово дело наставили.

– Учио нас је да не треба да говоримо само о људима, народима и братству, него да то покажемо на делу. Отац Теофил је одмах по страдању српског народа осмислио програм како би српска деца долазила и била под патронатом сестара манастира Свете Лидије Филипљанке – рекао је архимандрит Никанор.

ИКОНА НА ДАР

Градоначелник Београда је од монахиња добио на дар икону Свете Лидије из овог манастира и поклон манастира Свете Тројице испод Олимпа, а братству и сестринству манастира он је поклонио графику Београда, коју је насликао Момо Капор.

Сестринство Свете Лидије је познато по свом хуманитарном раду, а у оквиру манастира налази се једна од највећих хуманитарних организација у Грчкој.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!