Васељенски патријарх Вартоломеј „ударио је у леђа“ СПЦ?

0

Подгорица -- Васељенски патријарх Вартоломеј "ударио је у леђа" СПЦ у Црној Гори, намером да реши македонско црквене питање, пенео је подгорички портал Аналитика.

То је оцена председника Синодалног одељење за друштво и медије Московске патријаршије, Владимира Легојда.

Коментаришући најаву Васељенске патријаршије да реши македонско црквено питање, Легојда каже да је „Цариградски патријарх очигледно одлучио да се стави у функцију политичких елита које користе религију у својим играма“.

У ствари, ово није ништа друго до ударац у леђа Српске православне цркве, којој у Црној Гори већ прети прогон”, рекао је Легојда.

Он, наводи се, тврди да Васељенска патријаршија шаље поруку: „Још немате томос? Излазимо вам у сусрет”. Државна делегација Северне Македоније, коју је предводио премијер Оливер Спасовски, састала се у понедељак у Исанбулу са патријархом Вартоломејем у седишту Васељенске патријаршије.

У вези македонскога црквенога питања, Цариград је саопштио да су „изложене претходне фазе питања, укључујуц?и жељу тамошње Цркве (МПЦ-ОА) да се врати у каноничност, под именом Охридска архиепископија, у складу са апелацијом која је поднета”.

Наводи се и да су Македонци од Васељенскога патријарха „добили благослов за свеукупно помесно свештенство и тамошњи народ”.

Васељенски патријарх најавио је да ће позвати представнике Српске и Македонске цркве (МПЦ-ОА) у Истанбул на даље консултације о решавању црквеног спора.

Верски аналитичар из Скопља Бранко Ђорђевски, пише црногорски портал, сматра да би током ове године могло доћи до расплета око аутокефалности МПЦ-ОА.

„Мислим да СПЦ неће ићи у Цариград на позив Вартоломеја поводом МПЦ-ОА, јер би то значило да признаје мандат Вартоломеју за решавање спора. Али наше питање је независно од СПЦ стављено на дневни ред. Васељенска патријаршија сада делује као апелациони суд”, рекао је Ђорђевски за македонску ТВ Слободна.

Разговори о македонскоме питању делегације Васељенске патријаршије и врха СПЦ, који су јесенас дискретно вођени у Београду, нису имали никакав резултат: СПЦ је инсистирала да је Македонија њено унутрашње питање, пише портал.

Последњим саопштењем Васељенска патријаршија објавила је да прихвата да разматра питање еклитона (апелације) за јерархију МПЦ-ОА. То, указује се, другим речима, значи да је потврдила почетак оповргавања или ревизије свога томоса за СПЦ из 1922. године.

Управо на темељу тог томоса, СПЦ полаже право не само на Македонију, него и на Црну Гору као своју канонску територију.

Црна Гора је до тада имала своју аутокефалну Цркву, утемељену 1485, која је, како се наводи, неканонски уништена у условима „српске војне окупације“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!