Прочитај ми чланак

Ванредна ситуација у СПЦ: Ко води цркву док је патријарх болестан

0

Већ седам дана на сајту Српске православне цркве није објављено саопштење о здравственом стању патријарха Иринеја, а, како наводе саговорници Нова.рс, тренутно није ни одређено ко руководи СПЦ у његовом одсуству. Према Уставу СПЦ - то би требало да буде најстарији митрополит; према ономе како сада ситуација изгледа - то је епископ бачки Иринеј Буловић.

Саговорник Нова.рс из Патријаршије Српске православне цркве наводи да је скандалозно то што, изузев првог саопштења где је наведено да је патријарх Иринеј хоспитализован, на сајту СПЦ нису објављене информације о његовом здравственом стању. Наш саговорник додаје да је, од тренутка кад је патријарх Иринеј пребачен на лечење у болницу на Карабурми, контролу над СПЦ преузео епископ бачки Иринеј Буловић и људи блиски њему.

“То је један од разлога због чега се не објављују информације о здравственом стању првог човека СПЦ. Кад је у одређеном временском периоду одсутан, патријарха по Уставу Српске православне цркве мења најстарији митрополит. У овом случају је то Хризостом Јевић”, објашњава наш саговорник, напомињући да је тако било и кад је на болничком лечењу био патријарх Павле.

“У том тренутку најстарији митрополит је био Амфилохије Радовић, који је преузео бригу о СПЦ након што је патријарх Павле отишао у болницу, па све до избора Иринеја за новог поглавара. По правилу, Синод би морао одмах да закаже седницу на којој ће разматрати могућност да Хризостон, као члан тог тела и митрополит, преузме вођење цркве док патријарх није у могућности”, поручује извор нашег портала.

Међутим, како наставља наш извор из врха СПЦ, ово стање конфузије и скривања правог стања патријарха, користи групација великодостојника окупљена око епископа Иринеја Буловића.

“Многи епископи не могу да сазнају какво је заправо здравствено стање патријарха Иринеја. Информације у јавност се износе селективно и преноси их једна особа, а нама остаје да му верујемо”, објашњава наш извор, напомињући да је реч о викарном епископу патријарха Стефану Шарићу.

Подсетимо, у среду, 04 новембра, патријарх Српске православне цркве Иринеј је примљен на лечење у ковид болницу “Карабурма” због инфекције коронавирусом, што је објављено на сајту СПЦ. То је уједно био и први и последњи пут, да је јавност званичним путем информисана о здрављу поглавара цркве.

“У склопу редовне процедуре тестирања, а након епидемиолошке процене, учињено је ПЦР тестирање на САРС ЦОВ2 којим је потврђено да је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј позитиван без симптома и одличног општег стања. Његова Светост је хоспитализован у ЦОВИД болници у Београду”, стоји у саопштењу СПЦ.