Прочитај ми чланак

Трећи дан жалости: Тужна поворка и бели ковчези у центру села…

0

У Србији је данас трећи дан жалости због масовног убиства у ОШ Владислав Рибникар у Београду и масовног убиства у селима у околини Смедерева и Младеновца.

Заставе Србије на институцијама спуштене су на пола копља, а све активности почињу одавањем поште настрадалима минутом ћутања.

foto: screenshot

 

У два трагична догађаја у Србији погинуло је 17 особа, од којих највише деце.

14:46

Грађани Северне Македоније пале свеће у Скопљу

Испред Амбасаде Србије у Скопљу, грађани Северне Македоније паљењем свећа одају пошту убијенима у две трагедије која је ове седмице потресла Србију и регион.

Застава Србије у дворишту спуштена је на пола копља, а данас и сутра, као и током претходна два дана у Амбасади је отворена Књига жалости.

Поред капије, грађани у тишини пале свеће и остављају цвеће, а остављено је и неколико плишаних играчака, симболично, за убијене ђаке Основне школе „Владислав Рибникар“ у Београду, на које је пуцао ученик те школе.

У Књигу жалости у петак су се уписали македонски званичници и чланови дипломатског кора, а своју тугу и саучешће у болу са српским народом изразили су бројни грађани Северне Македоније.

14:14

Грађани се опраштају; Почело опело

Дубона се опрашта од своје деце, Од Далибора Тодоровића, Милана Панића и његове сестре Кристине.

Испраћај их на вечни починак више хиљада људи. Тужне поворке из кућа пристижу у цркву Светог Николаја у центру села. Сви ковчези су бели, као што је чиста и бела њихова младост.

Опело је почело око 14 часова. Родитељи и родбина ће, после опела, своју децу сахранити у породичним гробљима где почивају и давни прећи Панића и Тодоровића.

13:40

Направљен акциони план: Неће сви у школу од 10-ог?

Директор школске управе Београд Драган Филиповић рекао је данас да, иако је одлучено да се ученици Основне школе „Владислав Рибникар“ враћају на наставу у среду 10. маја, повратак сваког ученика зависиће од тога како се буду осећали и додао да ће све наредне активности у тој школи бити у потпуности прилагођене ђацима.

Филиповић је рекао за Тањуг да је због трагедије која се догодила у Основној школи Владислав Рибникар на Врачару направљен акциони план како би се деци, наставницима, али и родитељима помогло да превазиђу трауму и да ће се данас одржати седница савета родитеља на којој ће се говорити о свим даљим корацима.

13:25

„Предајте оружје“

Министарство унутрашњих послова позвало је грађане Србије да од сутра предају своје нелегално оружје месно надлежној полицијској станици од 7 до 19 часова и да за то апсолутно немају нити кривично-правно, нити прекршајно-правну одговорност , као ни обавезу да образлажу порекло тог оружја, изјавила је за Тањуг Биљана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала МУП-а.

13:02

Све активности у ОШ „Владислав Рибникар“ биће прилагођене ђацима

Директор школске управе Београд Драган Филиповић рекао је данас да, иако је одлучено да се ученици Основне школе „Владислав Рибникар“ враћају на наставу у среду 10. маја, повратак сваког ученика зависиће од тога како се буду осећали и додао да ће све наредне активности у тој школи бити у потпуности прилагођене ђацима.

Филиповић је рекао за Танјуг да је због трагедије која се догодила у Основној школи Владислав Рибникар на Врачару направљен акциони план како би се деци, наставницима, али и родитељима помогло да превазиђу трауму и да ће се данас одржати седница савета родитеља на којој ће се говорити о свим даљим корацима.

„Акциони план смо завршили, послали смо обавештење родитељима“, рекао је он.

Навео је да ће се ученици Основне школе Владислав Рибникар враћати на наставу у зависности од тога како се буду осећали и колико се родитељи буду осећали безбедно.

„Враћају се сви ученици у школу Владислав Рибникар од 10. маја, али то ће зависити од тога како се деца буду осећала. Настава ће бити прилагођена потпуно ученицима, ако осете потребу да раде нешто дуго на часу да не причају о тој трагедији, наставник ће бити спреман да пружу подршку“, рекао је Филиповић.

Када је реч о спремности школе за прихват деце, Филиповић истилче да је она изузетна, те да сви наставници данас, као и данима уназад имају могућност да са стручњацима из Клиничког центра и Института за ментално здравље обаве разговор.

„И данас су у школи психотерапеути, немењени за децу и за одрасле“, рекао је он.

12:42

Од понедељка од 8 часова, у свим школама у Србији, биће присутни полицијски службеници све до краја наставе.

11:48

Хирурзи, који су кобних ноћи оперисали упуцане након трагедија у Београду и Младеновцу открили су кроз шта су пролазили са пацијентима у операционој сали.

11:20

Стање пацијената повређених у пуцњави код Младеновца

Говорећи о стању повређених у пуцњави у околини Младеновца и Смедерева, која се догодила у току ноћи између четвртка и петка, хирург Клиничког центра Смедерево Златко Перишић изјавио је да је пацијент са повредом глутеуса пуштен кући.

Остали повређени су стабилни, али су сви животно угрожени и даље, додао је он за Тањуг.

Перишић је казао да је најугроженија девојчица која је 2005. годиште и која има повреде јетре, а данас има интервенцију.

Осморо пацијената и даље је збринуто у УЦ, навео је Перишић.

10:08

Грујичић о обавезном тестирању ђака на наркотике
Министарка здравља Даница Грујичић оценила је данас да је потребна контрола ђака тестирањем на наркотике, али да је то додатни трошак и да мора бити утврђен начин, и да ли ће то прихватити родитељи.

Она је за РТС поводом предлога председника Србије о обавезном тестирању на наркотике у средњим и у основним школама за ученике седмог и осмог разреда, рекла да би стручњаци могли да процењују ко треба да се тестира на основу психолошких тестова које би ученици попуњавали.

„Можда је боље да деца попуњавају неке психолошке тестове на основу којих ће струка рећи ко треба да се тестира, а ко не“, рекла је Грујичић.

Она је додала да такве анализе захтевају додатне трошкове, али и да треба размишљати о томе како ће родитељи прихватити тестирање своје деце.

09:19

Мотив – заплашити становнике?

Убица из Младеновца је јуче саслушан у Вишем јавном тужилаштву у Смедереву. Како је објавио Телеграф, тамо је признао кривицу, а мотив му је био да заплаши становнике села. Одређен му је притвор до 30 дана.

У току је вештачење његовог мобилног телефона, а у склопу истраге биће саслушани и његови родитељи.

08:47

На обележавању Дана Европе у Бару одата пошта жртвама у Србији

У Бару је обележен Дан Европе, а на свечаности је одата пошта жтвама два трагична догађаја у Србији.

Како је саопштено из Европске куће, церемонија у суботу је почела минутом ћутања за убијене у основној школи Владислав Рибникар у Београду и у селима у околини Младеновца.

Амбасадорка Европске уније (ЕУ) у Црној Гори Оана Кристина Попа рекла је да су неке од активности припремљених за ту манифестацију „у светлу трагедије која је погодила Србију и због које тугује цео регион“, морале да буду одложене.

Председник Општине Бар Душан Раичевић такодје је одао пошту жртвама трагичних догадјаја у Србији.

„Данас овде, нажалост, уједињени смо и у заједничкој боли, због трагедија које су се десиле у нашем суседству, у којима су животе изгубили недужни људи, и посебно трагично деца, зато желим и да се одавде сетимо њихове жртве и да им у име Бара и његових људи одам пошту и вечни мир“, поручио је Раичевић.

08:37

У школи још данас изложена књига жалости

Како је саопштено из владе Србије, у ОШ „Владислав Рибникар“ на главном улазу још данас изложена је књига жалости у коју грађани могу да се упишу од 10.00 до 15.00 сати.

08:24

Данас сахрана полицајца и његове сестре

Полицајац Милан П. и његова сестра Кристина, две жртве безумног напада У. Б. код Младеновца, биће сахрањени данас.

На вечни починак биће испраћен и њихов друг Далибор Т. који је страдао са њима.

08:04

Црна Гора такође обележава Дан жалости

У Црној Гори је данас дан жалости због трагедије у Основној школи Владислав Рибникар у Београду и масовног убиства у селима у околини Смедерева и Младеновца.

„На дан жалости, у складу са Законом о државним симболима и Дану државности, заставе ће бити спуштене на пола копља на свим зградама државних органа и зградама органа локалне самоуправе и јавних установа“, саопштено је из црногорске Владе, преноси портал ЦдМ.

„У складу са Одлуком, на дан жалости на јавним местима неће се одржавати програми јавног, културног и забавног карактера, а у угоститељским објектима неће се емитовати музика. Електронски и други медији дужни су своје програмске садржаје прилагодити обележавању дана жалости“, додаје се у саопштењу.