Прочитај ми чланак

Завршена је Видовданска литија у Београду, наредна заказана за Петровдан (ВИДЕО)

0

На Видовдан од 18 до 21 час у Београду се одржавала Видовданска литија и Крсни ход за све светиње, за народно јединство, мир, здравље и благостање наше деце и наших породица. Србин.инфо је извештавао уживо током целе литије, од Патријаршије, где је литију благословио Патријарх Иринеј, до храма Светог Саве на Врачару.

21.15 Уз поклич: „Видимо се браћо и сестре на Петровдан“ завршена је величанствена литија

Народ је одговорио „За крст часни и слободу златну“ и пуна срца и даље стоји на платоу испред Храма светог Саве. Иначе, барјаке и велике иконе на литији су нисили ратни ветерани и младићи из Народних патрола.

21.10 Веран народ не одлази са платоа

Певају и држе високо уздигнута СПОЈЕНА три прста у знак православне вере. Међу народом који је ходао по великој врућини готово 3 часа, има много и старих људи од70, 80 и више година, који и даље стоје на платоу и певају песме, не показујући знакове умора.

21.00 Молитвом је завршена Видовданска литија

Веран народ је позван на Крсни ход и литију у Београду на Петровдан.

20.45 Отац Макарије је одржао величанствен говор

Позвао је архијереје СПЦ да се придружи верном народу и изразио жаљење што није макар један ту вечерас (цео говор ће Србин.инфо накнадно емитовати на нашем јутјуб каналу).

20.35 Сестрице из манастира Сланци изговарају „Пркосну песму“ Добрице Ерића

20.30 Верницима се обратила председница Савеза православних жена

„Видовдански Крсни ход је најмање што можемо да урадимо за Видовдан и тиме дамо подршку  нашем народу који страда и брани светиње. Предводио нас је данас свети кнез Лазар. Ми као христолики народ, обећавамо да ћемо се држати завета Небеске Србије, не дамо наше светиње и нашу свету цркву, не дамо нашу државу“.

20.25 ПОЈЦИ ИЗ РУКУМИЈЕ одушевили народ

Групша појаца из Рукумије у народним ношњама пева „Са Косова зора свиће“ заједно са хиљадама верника испред Храма.

20.15 Ори се „Тамо далеко“, сви певају у глас

20.15 Река верника слила се на плато испред храма Светог Саве

Хиљаде верника је након сат и по хода по врућини на Видовдан, кроз центар Београда, стигло до Храма Светог Саве на Врачару. Већина у рукама носи иконе, многи су повели малу децу која такође држе иконе док се возе у колицима или су у наручју мајки и на раменима својих очева.

19.15 Верници шетају у литији са иконама у рукама

Певају „Ми смо деца неба“, „Над Косово зора свића“, „Вера вечна, вера славна“…, група појаца из Рукимије је дошла у Београд у народним ношњама и посебно увеличава Крсни ход у центру Београда изводећи родољубиве песме у краћим паузама ради предаха народа.

18.40  ОРИ СЕ БЕОГРАДОМ „Косово Србија“ „Не дамо светиње“

Веран народ у литији пева родољубиве песме посвећене српском Косову и Метохији. Пролазе централним улицама Београда.

18.30 Хиљаде верника у  литији

Велики је број породица са децом упркос великој врућини

 

18.25 КРЕЋЕ ЛИТИЈА

 

18.20 Патријарх српски Иринеј стоји на балкону Патријаршије

Поглавар Српске православне цркве својим присуством је благословио литију верника.

18.15 Чита се МОЛИТВА О СВЕНАРОДНОМ ПОКАЈАЊУ – СВЕТОГ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА ЖИЧКОГ

Многи верници коментаришу да је ово први пут да се јавно чита ова моћна молитва, којом се молимо не само за себе и своје грехе, већ и за нашу браћи и сестре и њихове грехове којих нису ни свесни.

Крсни ход почиње у 18 часова код Саборне цркве Светог Арханђела Михаила, код Патријаршије и кретаће се до Храма Светог Саве у Београду.