Прочитај ми чланак

Намесник Лавре оптужен за ширење верске мржње; Митрополит:Ово је прогон цркве

0

Митрополит Павел оптужен за саучесништво са Русијом, изазивање међуверске мржње и вређање украјинског председника Владимира Зеленског

Служба безбедности Украјине (СБУ) уручилa је данас намеснику Кијевско-печерске лавре митрополиту Павелу обавештење о отварању кривичног поступка због сумње да је распиривао верску мржњу и сарадње са Русијом.

„Данас у 07:30 ми је уручена оптужница. Сада ће ми бити претресена кућа. Нисам крив и молим вас за молитву“, рекао је митрополит Павел.

Према речима митрополита, приликом предаје обавештења, службеници СБУ су рекли да је оптужен за „саучесништво са Русијом, изазивање међуверске мржње и да је опсовао украјинског председника Владимира Зеленског“.

„Никога нисам проклео. Али сам рекао речи Јеванђеља да наше сузе неће пасти на земљу, већ ће пасти на главе оних који су изазвали ове немире“, навео је он.

Намесник је нагласио да је оно што се дешава прогон цркве.

„Молите се, молите Бога за милост, да људи знају: црква се гони. Ни за шта и ни због чега. Гоне Лавру“, рекао је митрополит.

Митрополит је 30. марта објавио видео-поруку властима на Јутјуб каналу Лавре где је рекао да Зеленског чека небеска казна због протеривања слугу Лавре.

Подсетимо, управа резервата Кијево-печерске лавре је 10. марта објавила раскид закупа на неодређено време објеката канонске УПЦ и наредила монасима да напусте територију пре 29. марта. Игуман Лавре, митрополит Павел, назвао је ове радње „незаконитим и најавио одбијање братије да напусти манастир“. Слуге Лавре поднеле су тужбу тражећи да оспоравају права на манастир.

Митрополит је нагласио да око „Лавре не може бити компромиса и да ће братија стајати до краја“. Према његовим речима, раскид уговора о закупу зграда Лавре је немогућ једнострано, потребна је одлука суда, као и да је поднета тужба о недопустивости раскида уговора о закупу Привредном суду Кијева.

1. апр 2023 • 10:02

10:02

Митрополиту Павелу одређен кућни притвор

Намесник Кијевско-печерске лавре, митрополит Павел изјавио је да су му украјинске власти одредиле кућни притвор.

„Одређен ми је кућни притвор“, рекао је он у разговору са парохијанима.

Истовремено, намесник је у разговору напоменуо да „треба да потпише протокол“, не прецизирајући који. УПЦ је саопштила да је митрополит Павле позван на саслушање, које је требало да се одржи тек у 12.00 часова по московском времену, након чега је требало да му буде изречена превентивна мера.