Прочитај ми чланак

Упамтите их све за реваншизам: Симоновићу суди ћерка Вулиновог саветника

0

Једна од вести дана је укидање првостепене пресуде Драгољубу Симоновићу, бившем председнику општине Гроцка, оптуженом за паљење куће новинара Милана Јовановића. Овим је Апелациони суд наложио да му се суђење понови пред Другим основним судом у Београду, где је предмет водила Сања Вујачић, ћерка Светозара Вујачића, адвоката и саветника Александра Вулина у МУП-у.

Апелациони суд у Београду је усвојио жалбе браниоца оптужених наводећи да се њима основано указује на чињеницу да постоји разлика између изреке јавно објављене пресуде 23. фебруара 2021. године и изреке писменог отправка пресуде који је сачињен и достављен учесницима кривичног поступка.

– Такође, основано је изјављеним жалбама указано да је суд, мењајући последицу из основног облика кривичног дела, начинио битну повреду поступка с обзиром на то да пресуда нема уопште разлога и у њој нису наведени разлози о чињеницама које су предмет доказивања што чини битну повреду одредабама кривичног поступка – наводи се у образложењу одлуке.

Апелациони суд налази и да је основано изјављеним жалбама указано да је првостепени суд изменио диспозитив пресуде у односу на оптужни акт, не дајући разлоге за то, при чему је образложио само чињеницу да је из изреке изоставио занимање оштећеног (да је новинар), наводом да занимање оштећеног није обележје кривичног дела.

У жалбама је указано да је суд у доказном поступку прочитао и исказ привилегованог сведока који на главни претрес није био позван, а што је супротно одредби члана 406, став 2. ЗКП којом је прописано да се записници о ранијим испитивању лица која су ослобођена дужности сведочења (члан 94, став 1. ЗКП) не смеју извести, ако та лица нису уопште позвана на главни претрес, па како је и на овај пропуст суда основано указано, то је пресуда и из овог разлога морала бити укинута.

Оно што је посебно интересантно је чињеница да је предмет водила Сања Вујачић, која је почетком године изабрана за судију Другог основног суда у Београду, на предлог комисије Високог савета судста (ВСС), иако је од 40 кандидата једина добила оцену 4 на задатку који је било неопходно урадити на испиту.

Први предмет којим је задужена јесте случај паљења куће новинара Милана Јовановића, који је наследила од судије Славка Жугића који је отишао у пензију, а њен избор и улазак на мала врата у суд, изазвао је бројне нелагоде. Одбрана окривљених у овом случају је тражила изузеће судије Жугића, због, како су тврдили, његове пристрасности.

Вујачићева је каријеру дипломираног правника започела у канцеларији свог оца, да би потом прешла у Министарство правде. Од 2017. била је координатор Управног одбора Правосудне академије, својеврсног филтера за избор будућих судија и тужилаца.

Пресуда Апелационог суда је зато и оцена рада Сање Вујачић, која је на место судије и дошла захваљујући политичким везама свог оца.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!