Прочитај ми чланак

УХАПШЕНИ НАПАДАЧИ геј активисте, немачки амбасадор у протестној геј шетњи

0

gej aktivisti 1

Д. Х. (27) тешко претучен у ноћи између петка и суботе на Зеленом венцу у Београду. Младић оперисан и у стабилном је стању. Амбасадор Немачке шокиран.

Немачки држављанин Д. Х. (27), који је дошао у Београд на дводневну међународну конференцију ЛГБТ заједнице, претучен је у ноћи између петка и суботе, око три сата, на Зеленом венцу испред „Мекдоналдса“.

У суботу по подне из МУП је саопштено да су тројица младића који су присуствовали тучи ухапшени у два града.

НА ДЕЛУ КСЕНОФОБИЈА?

АМмбасадор Хајнц Вилхелм је по обиласку повређеног истакао да је он засада добро.

– Важно је да се пробудио и да му је стање стабилно – рекао је и додао да ако је тачно да је нападач рекао да не жели странце у Србији, дело добија нову димензију – ксенофобије.

Представници ЛГБТ заједнице организовали су, поводом пребијања геј активисте, у суботу ујутру протестну шетњу, предвођени амбасадором Немачке Хајнцом Вилхелмом.

Немачки грађанин је, како је потврђено у Хитној помоћи, у болницу довезен са повредама главе и крварењем у можданим овојницама. После хитне операције, Д. Х. се пробудио и у стабилном је стању.

– Успели смо да евакуишемо хематом који му је угрожавао живот. Након операције младић је био на респиратору, али сада самостално дише и свестан је. Повреде које је имао квалификују се као тешке и опасне по живот. Да није оперисан, пацијент би преминуо – рекао је доктор Миљко Ристић, директор Клиничког центра Србије.

Министар здравља др Златибор Лончар, који је такође посетио повређеног, упозорио је да су наредна 24 сата кључна код опоравка претученог и да се нада добром исходу.

Београдска полиција у суботу је спроводила интензивну истрагу о овом догађају. Министар Стефановић је објаснио да су анализирали снимак који приказује инцидент, на којем се виде детаљи туче.

Због напада на Д. Х. организатори су хитно прекинули скуп у „Метрополу“ и организовали протестну шетњу до Градске скупштине. Стотинак активиста са транспарентима, у друштву немачког амбасадора Хајнца Вилхелма, мирно је прошетало Булеваром краља Александра уз пратњу јаких полицијских снага.

Окупљеним људима на платоу испред Старог двора обратила се књижевница Драгослава Барзут, из организације Лабрис.

– Ово је порука институцијама да треба да раде свој посао. Желим Београд у коме су сви добродошли и у коме нема страха на улицама – рекла је Драгослава Барзут.

ГЛАВОМ О ФРИЖИДЕР

Како су се „Новости“ увериле, инцидент се догодио у пролазу поред „Мекдоналдса“ код кладионице у Бранковој улици број 1. Наводно, Д. Х. су напала тројица нападача, а он је после удараца песницом, док је падао и главом незгодно ударио у један од фрижидера испред киоска брзе хране.

Радници из оближњих радњи су, по доласку на посао, рано ујутру затекли полицију која је обавила увиђај.

(Вечерње новости)