Прочитај ми чланак

Убијен перуански полицајац који је истраживао балкански картел

0

Високи званичник перуанске полиције Грегорио Анкаси убијен је у предграђу Лиме, а његове убице налазе се у бекству. Анкаси је био један од специјалаца за хватање великих нарко-босова, а последњи који је захваљујући њему завршио иза решетака јесте Давид Цуфај.

Анкаси је убијен 3. марта у вечерњим сатима око 19 часова, а сведоци су испричали да су два непозната нападача запуацала на њега у тренутку када је излазио из свог аутомобила испред једне ауто-перионице, недалеко од његове куће у предграђу Лиме, у насељу Сан Хуан де ла Либертад.

Сведоци су одмах позвали полицију и Хитну помоћ, али су лекари болнице у коју је превезен могли само да констатују смрт. Тело је послато на обдукцију, а према првим информацијама пуцач је испалио четири хица који су завршили у Анкасијевом телу.

Тамошњи портали преносе да су према првим информацијама двојица нападача пратила полицајца дуже време.

Мотив се тражи у редовима Балканаца

Мотив убиства за сада није познат, мада су готово сви перуански портали који извештавају о криминалу у Перуу, у први план ставили процес против Давида Цуфаја.

Наиме, полицајац је радио на обавештајним радњама које су биле фокусиране на раскринкавање српских криминалних нарко-група у Перуу и био је члан Управе за борбу против дрога (Дирандро), пише “Ел Цомерцио”. Из тог разлога је више пута сведочио на различитим суђењима.

У јануару 2020. године агент је учествовао у обавештајном раду и хватању Давида Цуфаја (27), блиског сарадника мистериозног Тита који се налази на челу такозваног балканског картела. Цуфаејва улога у картелу била је координација испорука великих товара кокаина у Европу.

Цуфај, иначе боксерски првак у кадетској конкуренцији у БиХ, ухваћен је 11. јануара 2017. године, а вредност пошиљке кокаина, запакованог у конзерве шпаргле, чија је крајња дестинација била Белгија, процењена је на вртоглавих 174 милиона долара.

Пре него што је јануара 2020. ухапшен, Цуфај је осуђен у одсуству на 17 година затвора. Претходно га је судија Анхела Мендивил пустио из притвора јер “није имао криминални досије”, што је дилер искористио и нестао без трага. Ухваћен је у тренутку када је транспортовао пошиљку, а у са њим су приведене још четири особе.

Извори портала “Ел Цомерцио” кажу да је убијени агент, између осталог, истраживао и наводну мрежу корупције у оквиру свог одељења, те није искључено да би се мотив могао крити и у тим пословима.

Мистериозни Тито на челу балканског картела

Бивши боксерски тренер, пореклом са простора бивше Југославије, кога медији из Јужне и Средње Америке ословљавају са Тито, а његову моћ пореде са Ел Чапом, означен је као вођа такозваног балканског картела, а његово име нашло се чак и на радару америчке ДЕА.

Његов прави идентитет протеклих година је обавијен велом мистерије иако су се појављивале инфорамације да је заправо реч о Сарајлији Едину Гачанину, који данас живи у Дубајиу.

– Тито је постао важан циљ за ДЕА. Рођен је у Србији, има између 45 и 50 година, а његов значај можда је и већи од онога који је некада имао Хоакин Гузман (Ел Чапо), осуђен на доживотни затвор и још 30 година у Америци – објаснио је за тамошње медије раније агент специјалне групе Дирандру и додао да је он “чудовиште које не штеди новац како би задовољио европско тржиште, али се добро брине о себи”.

Једна од особа која се повезује са Титом је Зоран Јакшић, који је недавно осуђен на 25 година затвора због трговине 800 килограма кокаина.