Прочитај ми чланак

У Великој Хочи Росу специјалци заплењују вино од српског виноградара

0

У Великој Хочи у току је заплена домаћег вина од стране косовских цариника, од Срђана Петровића власника винограда, који од почетка короне није излазио на тржиште, нити је своје вино продавао.

Припадници специјалне јединице Росу полиције, заједно са представницима тзв. Царине Косова налазе се испред куће Срђана Петровића у Великој Хочи и чекају да дође цистерна у којој ће бити заплењено вино.


Иако годинама Срђан вино није продавао већ га је чувао за неке боље дане и у складу са косовским законима своју фирму је ставио у „мировање“, од стране косовске царине је данас обавештен да се очекује долазак цистерне која ће преточити вино и запленити га.

Срђан у својој виници има 40.000 литара вина и имао је рок да то пријави до 15. јануара, чак је и по сазнању да је покренут поступак отишао код надлежних служби у жељи да измири обавезе и да плати казне уколико је у нечему погрешио.

„Хтео сам да платим све што сам дужан, рекли су ми да ће ме то коштати око 35.000 евра и на све сам пристао, чак су ми рекли да је све у реду и да то треба да платим, али ево данас су ми цариници пред вратима заједно са специјалцима из Росу јединице и не знам шта да радим. Ово вино ће бити покварено ако се све претече у једну цистерну како су они намеравали. Помешаће више врста вина и то ником неће бити на корист, а штета ће бити огромна за мене“, рекао нам је Петровић.
У овом тренутку испод породичне куће Петровића очекује се долазак цистерни,а у дворишту куће и на улици испред окупљен је велики број мештана који су забринути због овакве ситуације јер су и сами произвођачи вина.