„У ХРВАТСКОЈ све мање наде за било шта, осим за кретене“

0

Загреб -- Прошлог викенда у Супетру на острву Брачу хулигани су претукли пет особа, међу којима и двојицу Срба из Вуковара, који су се ту затекли као сезонски радници.

Подсећајући на слоган Самосталне демократске српске странке (СДСС), Милорада Пуповца, на протеклим европским изборима, који је исписан латинично-ћириличним писмом „Знате ли како је бити Србин у Хрватској?“, новинар Владимир Матијанић у коментару за хрватски портал Индекс истиче да је и након 24 године од рата у тој држави све мање наде за било шта, осим за, како каже, „кретене којима сметају нечији говор, име и презиме и они који их подржавају“.

Користећи се слоганом СДСС „Знате ли како је бити Србин у Хрватској“, Матијанић констатује да „славонски сезонци то сада знају“.

„Бити Србин у Хрватској, каже Матијанић, је тако да ћете добити батине говорите ли екавицом, на пример, у питомом Супетру на острву Брачу, где је највећа ратна траума почетком деведесетих била расподела српских викендица избеглицама хрватске националности.“

Матијанић истиче да бити Србин у Хрватској значи и да ћете у „питомом Супетру“ добити по глави јер сте у ситан сат причали екавицу на јавном месту и то тачно четири месеца након што су играчи Црвене звезде нападнути на сплитској Риви јер су хтели да попију кафу.

Наводи и да бити Србин у Хрватској значи да ће напад на људе који су у Супетру говорили екавицом прећутати ваљда комплетна хрватска политичка елита забављена интерним интригама и трком за рејтинзима у чему заштита права Срба на нормално постојање може само да јој засмета.

Указује да се након овог инцидента, осим супетарске градоначелнице, нико од надлежних више није огласио.

„Ћути се стоички, од врха државе наниже“, указује аутор.

Одговарајући на питање „Знате ли како је бити Србин у Хрватској“, Матијанић наводи и да то значи да вас, како каже, мрзи „двадесетдвогодишњи кретен“, а један од нападача на Србе у Супетру има 22 године.

„Дакле, кретен рођен две године након рата, тј. након што је број Срба у Хрватској сведен на математички занемарљиву мањину. Тако да сте опкољени презиром и мржњом који се узгајају вредно и брижно. Деценијама. По сакристијама, удружењима и кабинетима, на председничким инаугурацијама у друштву филонациста и ратних злочинаца“, навео је.

Ако не знате како је бити Србин у Хрватској, Матијанић поручује да се треба ставити у кожу младих сезонских радника из Славоније изудараних у Супетру или ватерполиста нападнутих на Риви. Или Сплићана, Срба и нормалних припадника свих нација, који су 10. маја, на пример, слушали како момци у клубу навијача локалног прволигаша славе успостављање ендехазије уз колективно певање у славу Максових месара.

„Покушајте замислити како изгледа бити објект мржње, а не бити никоме ни крив ни дужан због било какве трауме или фрустрације“, поручује аутор и додаје да бити Србн у Хрватској 2019. године, под влашћу „углађеног европејца Андреја Пленковића и амбициозне Колинде Грабар-Китаровић, изгледа, да се не зафркавамо, језиво“.

„То значи живети у држави где ти неки кретен увек може разбити главу зато што га провоцира твоје име, презиме, говор, постојање, а да ни сам кретен, заправо, нема појма зашто га провоцира твоје име, презиме, говор, постојање…“, навео је Матијанић.

Аутор указује и да је 24 године након рата у Хрватској све мање наде за било шта, осим за кретене којима сметају нечији говор, име и презиме и они који их подржавају. Отворено или ћутањем, свеједно је, истиче Матијанић, уз поруку: „Ето, тако је бити Србин и човек у Хрватској“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!