У Чешкој маркети отворени од 10 до 12 само за пензионере

0

Чешка влада забранила је од четвртка улазак у радње са прехрамбеним производима у малопродаји и апотеке сваког дана од 10 до 12 часова, како би у то време у њима могли уз мањи ризик да се снабдевају пензионери старији од 65 година, а од поноћи сви у јавном простору треба да прекрију маском или макар шалом нос и уста.

– Влада је забранила присуство људи у радњама са прехрамбеном робом од 10 до 12 часова. Пензионери су најугроженији. Од сутра од 10 до 12 купују само пензионери – казао је на конференцији за новинаре премијер Андреј Бабиш.


Шеф Централног кризног штаба за борбу против епидемије ЦОВИД-19, заменик министра здравља, виролог Роман Примула казао је да ће пре него што у радње уђу најстарији суграђани продавнице и апотеке бити дезинфиковане, а премијер Бабиш је подсетио да је влада препоручила да Чеси старији од 70 година ако је то икако могуће не излазе уопште напоље.

Министар индустрије и трговине Карел Хавличек рекао је да је влада препоручила продавницама и апотекама да дезинфикују корпе и кваке бар једном на сат, а исту препоруку влада је издала и за превознике, с тим да ако буде потребно влада је спремна да им средства за дезинфекцију набави.

У Чешкој су према најновијим подацима потврђена 464 случаја заразе корона вирусом, од укупно 7.664 тестираних. Будући да је чешка влада коначно изгледа успела да набави веће количине заштитног здравственог материјала из Кине и Вијетнама, а и Чеси су се масовно укључили у акције грађанског друштва под паролом „Цела Чешка шије“.

Они праве маске за здравство и грађане и снабдевају болнице, а влада је одлучила да нареди прекривање лица, носа и уста маском или шалом кад год грађани излазе у јавност.

– Најважнија је обавеза да се у јавности носи било каква заштита уста и носа. Наређење ступа на снагу од поноћи. Не желимо да контролишемо маске. Надам се да већина људи види шта се дешава у Италији и Шпанији и остатку Европе. Не желимо никога да кажњавамо – казао је данас премијер Бабиш.

Чешки премијер, а и његови министри у уторак су се јавно извинили Чесима за погрешне информације које су давали да заштитних средстава има, иако још увек фале и у болницама.

Сада када је набавке заштитног материјала преузело Министарство унутрашњих послова премијер Бабиш је потврдио да ће током викенда из Кине стићи око 30 милиона заштитних маски, а да је из Вијетнама набављено 10 милиона, док ће у сарадњи са Украјином њен велики транспортни авион превести 106 тона санитетског материјала.

– Градови ће делити бесплатно грађанима заштитне маске. Авиони крећу ноћас после поноћи, украјински авион оделетеће у петак. Тешко се сређују дозволе за то – рекао је Бабиш.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!