Прочитај ми чланак

Тражио Пленковићу да осуди напад на Србе; Одговор: Ви сте активиста, а не новинар

0

Хрватски премијер Андреј Пленковић поново се огласио о нападу на Србе у кафићу код Книна. Иако је јуче тврдио да је реч о изолованом инциденту, данас каже да је тај напад унапред смишљен.

„Желимо да се сви ресурси хрватске полиције ангажују да се открију ови нападачи. То је био један чин с предумишљајем, јер колико сам ја сада прикупио информација, јуче до краја ни ми у бити нисмо имали све информације, нарочито их нисам имао пре седнице Владе. Сматрам да треба предузети све да се ти починиоци открију, казне и санкционишу“, поручио је Пленковић новинарима приликом посете Врбовском.

На питање репортера Н1 сматра ли да је његова јучерашња реакција, када је рекао да је напад код Книна изолован инцидент, а не последица климе у друштву, била млака, премијер је одговорио: „Ја ћу бити тај који ће одређивати на који начин ћемо реаговати на одређене ствари, то неће сигурно диктирати ни медији, ни неки други партнер.“

Н1: Дозволите да Вам медији кажу да нисте довољно осудили, и да сте млако реаговали.

Пленковић: О, не. То ви можете као, па ја бих рекао готово активиста коментарисати, не као новинар. Ако желите то тако стављати, онда је то ваш политички став. Дакле, то је врло битно. Ја Вам као политичар и председник Владе врло јасно говорим да сам врло децидирано, врло одлучно и врло јасно осудио тај инцидент. Према томе, то је сад ствар укуса, да ли ћете ви нешто квалификовати овако или онако.

Н1: Мислим да је у опису посла новинара да буде активиста за људска права на нивоу медија, у интересу су нам људска права.

Пленковић: Не, не, не. Добро је да Ви кажете да сте активиста, мени је то драго.

Н1: Не, не, не, добро знате на шта мислим. Говорим о људским правима.

Пленковић: Разумео сам Вас. Активиста. Схватио сам све.

Подсетимо, у нападу на госте кафића у селу Уздоље код Книна повређено је пет особа, од којих је најтеже повреде задобио 17-годишњи младић. Нешто касније десио се сличан напад у Ђеврскама код Книна, али ту није било повређених.