Прочитај ми чланак

Тесне улице, преко 100.000 људи у Подгорици: Народ брани веру и светиње! (ВИДЕО)

0

Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, предстојатељ Украјинске православне цркве, са четворицом својих епископа служио је литургију поводом славе Митрополије црногорско-приморске - празника Светог Симеона Мироточивог у Подгорици. Након тога је кренула литија до Немањиног града на Рибници.

Према неким проценама, и литији учествује око 100.000 људи.

Митрополит Онуфрије  је служио са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем и више архијереја Украјинске православне цркве Московске патријаршије и Српске православне цркве Свету архијерејску литургију у Саборном Храму Христовог Васкрсења.

Архиепископ охридски Јован казао је током литургије да је данас недеља праштања али исто тако и недеља покајања.

Зато сада треба да се сјетимо овог најважнијег критеријума који је благословио толике нараштаје, а морамо га наставити и ми, јер је он најважнији за царство Божије.

Казао је да ове литије надахњују све хришћане у свијету.

„Оне су заслуга вашег митрополита Амфилохија али и свих вас јер сте научили критеријум покајања и праштања“, казао је Јован и додао да су ово лекције свима нама.

Литургији у Саборном храму у Подгорици присуствују амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић и градоначелник Будве Марко Бато Царевић.

Корисници интернета у Црној Гори се жале на слаб сигнал

У 12.20 је кренула литија до Немањиног града

Митрополит кијевски Онуфрије у храму Христовог васкрсења у Подгорици
Митрополит Онуфрије: Црногорци су леп, храбар и добар народ

Црна Гора је веома интересантна, позната по живописној природи, архитектури из различитих периода и лијепим, храбрим и добрим људима, рекао је митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије након литургије у Подгорици.

Окупљени су махали црквеним заставама (заставе СПЦ, Лаварум, заставе православних светаца), тробојкама са црногорским грбом, крсташ барјацима, а развијене су и застава Византије, црвена застава Црне Горе са бијелим двоглавим орлом, застава са ликом Јанка Вукотића, Петра II Петровића Његоша…

Из митрополије црногорско-приморске поручују да је посјета Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, који је највеће свједок и исповједник јединства Цркве у данашњем Православљу, уједно и подршка борби за одбрану светиња у Црној Гори.

Како се очекује, ово ће бити највећи скуп у историји Црне Горе

Из више градова Црне Горе био је организован превоз. Очекује се да на литији учествује више од 150.000 људи.

Народ се већ окупља испред храма Христовог васкрсења

На литију су дошли и момци из Прокупља који су пешачили 400 километара