Прочитај ми чланак

ТЕК ДАНАС расписали потерницу за Звицером, био убица, а сад само фалсификатор

0

Српске власти расписале су међународну потерницу за Которанином Радојем Звицером, који према безбедносним службама слови за вођу кавачког клана због сумње да је фалсификовао документа, а не због монструозних убистава и сакаћења како су то саопштавали поједини српски званичници и медији, сазнаје Побједа из Министарства унутрашњих послова Србије.

– Веома је јасно да ми сада знамо пошто се проширује истрага и за четврто убиство. Мислимо да ће бити и за пето и шесто и седмо убиство – рекао је Вучић.

Тада је након приказивања фотографија узнемирујућег садржаја казао да су „са овом бандом завршили“, а „њиховим наследницима“ поручио: готови сте, бићете ускоро иза решетака.

У том периоду, српски таблоид „Ало“ објавио је да се Звицер крије на релацији Бразил, Колумбија, Перу и Уругвај. Тада је овај портал објавио да са лажним пасошима често прелази границе, али да је лоциран. Према писању овог медија, Звицер је наводно поручио да ће „позлатити онога ко се освети Вучићу, Вулину и српској полицији“. Средином маја Вучић је поручио Звицеру да му неће бити слободе док је он жив.

Током гостовања на Првој телевизији српски председник коментарисао је снимке из „бункера“ групе Вељка Беливука у Ритопеку, на којима је „представљена” и машина за млевење меса, за коју надлежни тврде да је служила криминалцима за монструозно „уклањање доказа“.

– Један од тих кољача је слао Звицеру ћевапе направљене од људског меса. Звицер се изнервира и каже да хоће ћевапе и онда му их они направе у индустријској машини за млевење меса. Зовем Звицера да ме убије, зато што му слободе неће бити док сам жив. Мораћеш да одговараш за ћевапе – казао је Вучић.

Убрзо након тога, 12. јуна, министар Вулин је потврдио убилачке пориве Беливука и Звицера. Казао је да су организоване криминалне групе Вељка Беливука и Радоја Звицера у стању да дестабилизују читаве државе, а да би у Србији предмет дестабилизације било „уклањање“ председника Србије Александра Вучића.

Говорећи о вођи „кавачког клана“, Вулин је рекао да је Звицер „киван“ на Вучића зато што је повео борбу против криминала, „пре које је он био угледни грађанин Црне Горе и угоститељ“.

– Имамо информације о Звицеру и његовом кретању. Истрага одлично напредује, тужилац Ненадић је задовољан и количином и квалитетом доказа. У законском року бићемо спремни да изађемо са оптужницом. Очекујем велики број најтежих казни, заслужили су да никада не виде сунце осим кроз решетке – рекао је Вулин.

Иако је Вулин тврдио да је за црногорске власти Звицер „угледни грађанин и угоститељ“, домаће безбедносне службе овог Которанина оптужиле за најтеже кривично дело.

Представници полиције средином маја званично су Звицера означили као осумњиченог за стварање криминалне организације и припремање ликвидације Подгоричанина Милића Миње Шаковића. Тада је ухапшен и Слободан Кашћелан, близак сарадник Звицера.

Ликвидација Шаковића спречена је у марту, кад су инспектори идентификовали осумњичене припаднике те криминалне организације.Према сазнањима Побједе, холандске власти обавестиле су црногорску полицију да се припрема тежак злочин и тако иницирале акцију којом је спашен Шаковић.

Више оперативаца из безбедносних служби неколико земаља било је укључено у разоткривање деловања дистрибуције кокаина на простору скандинавских земаља. Пратећи руте ових криминалних група дошли су до кавчана и детаљног плана ликвидације Шаковића.

Само 18 дана након што је разоткривена криминална група која је планирала убиство Милића Шаковића, црногорска полиција је претресла кућу Радоја Звицера у Котору. Тада инспектори нису затекли Звицера у кући а, како сумњају истражитељи, напустио је Црну Гору. Приликом претреса одузето је више предмета.

Радоје Звицер избегао је смрт крајем маја 2020. године када је тешко рањен у Кијеву. Нападачи су убрзо ухапшени и означени као чланови шкаљарског клана. Рат кавачког и шкаљарског клана однео је више десетина жртава које су се бескурпулозно обрачунавале наочиглед чланова фамилија, у присуству деце, случајних пролазника, у сред дана.