Прочитај ми чланак

Tајван је доказао, Русија је предводника борбе против НАТО колонијализма

0

Како може да се протумачи то што Кина, упркос реторичким претњама, није војно реаговала на посету Ненси Пелоси Тајвану и да ли ће то неповољно утицати на ток руске операције у Украјини?

Очигледан је јаз између оштре, а на тренутке и ратоборне кинеске реторике, и онога што је Кина збиља предузела као одговор на посету председника Представничког дома САД Ненси Пелоси Тајвану.

Делује да су се Кинези надали да ће „ударањем у таламбасе“ натерати Америку да одустане од својих намера, без јасно разрађеног „плана Б“. Како било, Американци су проценили да Кина неће бити у стању да предузме озбиљније кораке који би представљали стварну војну претњу Тајвану, те је авион Ненси Пелоси уз до сада невиђену медијску пажњу слетео у Тајпеј.

Прелазак Кине са колосека претње новим ратом на извођење војних вежби оставља утисак да су Кинези, упркос својој не малој војној моћи, ипак покушали да по оној народној „заплаше мечку решетом“. Пошто у томе нису успели, пољуљана је слика о Кини као наводно главном и најопаснијем противнику САД. По свему судећи кинеско руководство није желело да ризикује трговински рат са Америком, а можда и прави оружани сукоб.

У таквим околностима, најава кинеских санкција Тајвану делује као закаснела реакција. Политичке и привредне противмере могле су се увести и без реторике „Судњег дана“ и тада би њихов учинак заправо био запаженији и делотворнији. Овако, то више изгледа као покушај поправљања штете.

Овај спољнополитички неуспех Кине ипак неће имати суштинске последице по ток руске војне операције у Украјини. Русија свакако овај рат води без кинеског војног учешћа, а што се тиче наставка руско-кинеске привредне сарадње, она није доведена у питање.

 Штавише, након оваквог (за сада) недореченог одговора Кине на изазивачку посету Ненси Пелоси Тајвану, рекло би се да је углед Русије у слободарском делу света додатно ојачан. На делу се показало да је Русија једина светска велесила способна да се отворено и одлучно супротстави америчкој хегемонији.

Тиме је још једном потврђена улога Русије као истинског предводника борбе за слободу од НАТО колонијализма.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!