Прочитај ми чланак

Сусрет Колувије и секретара МУП: Полиција знала за Јовањицу

0

Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства "Јовањица" Предрагу Колувији и још деветоро оптужених за недозвољену производњу и узгајање канабиса у вештачким условима настављено је данас у Специјалном суду у Београду уводним излагањем тужиоца и одбране. Адвокат Зора Добричанин Никодиновић, која заступа Колувију, истакла је да је већина доказа у овом поступку незаконито прибављена и додала да је полиција знала шта се налази на "Јовањици" о чему сведочи састанак власника имања са државним секретаром МУП Милосавом Миличковићем.

Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства “Јовањица” Предрагу Колувији и још деветоро оптужених за недозвољену производњу и узгајање канабиса у вештачким условима настављено је данас у Специјалном суду у Београду уводним излагањем тужиоца Саше Дрецуна и одбране. Адвокат Зора Добричанин Никодиновић, која заступа Колувију, истакла је да је већина доказа у овом поступку незаконито прибављена и додала да је полиција знала шта се налази на “Јовањици” о чему сведочи састанак власника имања са државним секретаром МУП Милосавом Миличковићем.

Како је навела, Колувија је у периоду пре хапшења ишао на службени састанак са државним секретаром МУП Миличковићем, што доказује да је полиција у том тренутку имала сазнања о томе шта се узгаја на “Јовањици”.

Истакла је да је на том састанку Колувије тражио да се контролише производња на “Јовањици”, а потом је захтевала да се Миличковић саслуша као сведок током поступка.

Најпре је током претреса тужилац Дрецун наставио са излагањем бројних доказа који су прикупљени током истраге. Осврнуо се на комуникацију окривљених преко апликације “Разговор” у којој су оптужени били уписани под кодним именима. Он је додао и да ће тужилаштво током поступка доказати да постоји кривица свих оптужених за недозвољену производњу опојне дроге.

Затим је уводно излагање почела и адвокат Зора Добричанин Никодиновић, бранилац Колувије и Владана Живојиновића, рекавши да је оптужница “више него климава” и запитала где се налазе телефони власника “Јовањице”.

“Тужилаштво је омело поступак тако што је доставило оптужницу јавности пре него што је он почео. Оптужница је више него климава, а око 99 одсто доказа прибављено је на незаконит начин. Такође, тражим да се од МУП Србије прибаве документи на основу кога ће се утврдити где се налазе и у ком су стању поједини докази. Посебно ме занима где се налазе и у ком су стању биљке и телефони одузети од Колувије”, рекла је Добричанин Никодиновић.

Иначе, Колувијини телефони нашли су се у жижи јавности и недавно, односно када су из притвора пуштени припадници полиције и БИА, који су почетком јула ухапшени због сумње да су били обезбеђење на имању “Јовањица”.

Тада је оптужени власник имања поднео кривичну пријаву Служби унутрашње контроле МУП и жалбу Заштитнику грађана због вештачења његових телефона, односно, након што је уочио да су коверте у којима су били апарати другачије него раније.

Колувијини адвокати су због тога изразили сумњу у незаконито поступање тужилаштва са доказима, тврдећи да због тога не могу да буду коришћени током суђења.

Добричанин Никодиновић је у свом излагању истакла и да су претреси у истрази вршени без наредби, додавши да тужилац своју оптужницу покушава да докаже на основу неких заплењиених дневника и роковника.

Подсетимо, сем Колувије у овом поступку суди се Сергеју Мрђи, који је у бекству, затим Владану Живојиновићу, Браниславу Миљевићу, Здравку Милошевићу, Стевану Холић, Вулету Бојовићу, Петру Живановићу, Петру Хрицају и Бобану Јовановићу.