Прочитај ми чланак

СУМРАК ХРИШЋАНСТВА Свака пета црква у Холандији има другу намену

0

Двадесет одсто свих холандских цркава више се не користи као молитвено место. Ово проистиче из извештаја амстердамског дневног листа Троув. Скоро 1.400 од укупно 6.900 цркава добилоје другу намену; око трећина њих је има добротворну или културну функцију, а још 28% је прилагођено за стамбену употребу.

Према студији, постоје разлике између католичких и протестантских цркава. Од 3.000 протестантских цркава саграђених између 1800. и 1970. године, 850 је добило нову сврху. По питању римокатоличких цркава изграђених у овом периоду, стопа преусмерења њихове намене је десет одсто нижа.

foto: flickr

 
Пошто су католичке цркве освећене, за разлику од протестантских, постоји и разлика у новим употребама: више од сваке пете преусмерене католичке цркве је празно, док је код протестантскиих цркава то само пет одсто. 
 
Према студији, католици су забринути због тога што им се бивше богомоље употребљавају као социјални центри, а протестантске бивше цркве се често користе као канцеларије или пословни простор. Добар пример за то је Петрова црква у парохији Вугхт са 26.000 становника, где су од 2018. године смештене библиотека, општински музеј, продавница и добротворна фондација.
 
 
Превод са немачког: Инфо служба Београдске патријаршије