Сукоб у СПЦ: Иринеј Буловић ударио на Григорија

0

Одлука Владе Србије да, у сред епидемије, из буџетске резерве издвоји милијарду динара за радове на Храму Светог Саве изазвала је ново комешање у црквеним круговима. На изјаву владике диселдорфског и целе Немачке Григорија, који је листу "Данас" рекао да "не треба градити толико цркава јер имамо болница у којима је све запуштено", реаговао је саопштењем кабинет патријарха српског, и оценио да се владика тако "сврстао на страну оних који су до сада јасно показали ко су и шта су и да не желе добро Српској Православној Цркви, а самим тим ни српском народу".

Владика Иринеј Буловић, иначе шеф информативне службе Српске православне цркве и човек задужен за комуникацију патријарха Иринеја, није први пут изразио неслагање са Григоријем, али је овога пута повод за сукобљавање мишљења била изјава владике диселдорфског и целе Немачке коју је пренео “Данас”.

Кабинет Патријарха Иринеја саопштењем је реаговао на “Данасов” текст, под насловом “Владика Григорије: Усмерити новац у болнице, а не у цркве”.

Владика Григорије је за “Данас” подсетио да је више пута говорио да не треба градити толико цркава, “јер имамо болнице у којима нема пешкира, папира, где је све запуштено”.

Повод за ту изјаву је одлука Владе Србије да из буџетске резерве за СПЦ издвоји милијарду динара за изградњу Храма Светог Саве на Врачару.

“Тешко је гледати све то, јер и то је одраз наше Цркве”, рекао је владика Григорије за “Данас”.

У реакцији на изјаве дате “Данасу”, кабинет патријарха српског издао је саопштење у коме је наведено да “нас не изненађује писање овог антисрпског листа, као што нас не изненађује ни изјава реченог владике, али смо згрожени над чињеницом да се тешка епидемиолошка ситуација у Србији и несрећа свих нас заједно користи за политичке обрачуне и напад на Српску Православну Цркву”.

У саопштењу патрхијарховог кабинета наведено је и да “нас жалости и чињеница што се један од епископа Српске Православне Цркве сврстао на страну оних који су до сада јасно показали ко су и шта су и да не желе добро Српској Православној Цркви, а самим тим ни српском народу”.

У наставку саопштења, кабинет упућује питање “да ли владика Григорије и његови пријатељи, истомишљеници и саговорници из Данас-а мисле да Црква изградњом Спомен-храма на било који начин одмаже овој борби или тврде да би ситуација била боља да се изградња потпуно обустави, као у време Јосипа Броза? Одговор не треба чекати јер је свима унапред познат.”

Подсећамо да је владика Иринеј Буловић на почетку епидемије у Србији управо у интервјуу за “Данас” рекао да црква не размишља о укидању причешћа због опасности од заразе, рекавши да “од причешћа се за две хиљаде година никад нико није заразио, па ни свешеници који су причешћивали губавце, туберкулозне и друге оболеле од тада неизлечивих заразних болести”.

У наставку саопштења, кабинет патријарха подсећа да је изградња Спомен – храма Светог Саве црквено – државни пројекат започет пре сто година, као и да СПЦ на разне начине помаже болнице и здравствени систем Србије, не прецизирајући конкретно о каквој помоћи се ради.

У исто време, владику Григорија позвали су “да јавно покаже колико је болница до сада изградио или макар да објасни зашто то није чинио раније, у време док је, уместо болницâ, по Херцеговини градио винарије, хотеле, ергеле и томе слично, и то од средстава која је издашно добијао како од Републике Српске тако и из буџета Србије”.

Изјава владике Григорија и саопштење кабинета патријарха уследили су пошто је Влада Србије, у сред епидемије и ванредне ситуације у бројним градовима, донела одлуку да исплати из буџетске резерве милијарду динара, односно осам и по милиона евра Српској православној цркви за радове на Храму Светог Саве на Врачару.

У исто време за угрожени Нови Пазар из буџетске резерве издвојено је 10 пута мање новца – 91 милион динара.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!