Прочитај ми чланак

СУЂЕЊЕ „ЗЕМУНЦИМА“: Убили су Ћурувију, Кундака и Петровића

0

Сведок сарадник Миладин Сувајџић, звани Ђура Мутави, рекао је у наставку сведочења пред Специјалним судом да припадници "земунског клана" стоје иза убиства новинара Славка Ћурувије, али и убистава бившег директора ЈАТ-а Живорада Жике Петровића и генералног секретара Југословенске левице Мирослава Тодоровића Кундака.

Miladin Šuvajdžić- Đura Mutavi

youtube.com/RUDAR 7

Сувајдижћ је на суђењу четворици припадника ДБ-а оптужених за убиство Ћурувије, судском већу рекао да је то чуо од убијеног Милета Луковића званог Кум, једног од вођа земунског клана.

– После атентата на премијера, ја сам био курир и дошао сам у стан, у Војводе Степе, у ком је био Миле Луковић Кум. Он је знао да му је то крај и тада је испричао да су „Земунци“ убили Ћурувију, али и Жику Петровића и Кундака – навео је Сувајџић.

Луковић је, како је навео сведок сарадник, тада поменуо још пет, шест убистава.

Такође је тврдио да је тада осим њега у стану била и Љиља Буха бивша супруга такође сведока сарадника Љубише Бухе Чумета.

Сувајџић је претходно испричао да му је осуђени припадник „земунског клана“ Милош Симовић својевремено испричао како је имао задатак да убије људе који су убили Ћурувију – оптужене Мирослава Курака и Ратка Ромића, али да се од тога касније одустало.

У свом исказу је поменуо и да је бивши комадант ЈСО Милорад Улемек Легија наредио „Земунцима“ да освете убиство Жељка Ражнатовића Аркана.

Сувајџић је у Специјални суд доведен са тајне локације како би сведочио у овом поступку у којем има статус обичног сведока.

На почетку излагања, он је обавестио судско веће да се више не презива Сувајџић већ Ђурић, као и да га тренутно издржава држава Србија.

– Примам плату од државе, добијам је као сведок-сарадник – рекао је сведок на питање браниоца оптужених, али није желео да каже о којој суми је реч.

У наставку суђења очекује се да сведочи и бивши начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб МиИовић који је у оквиру јединице „Поскок“ истраживао убиство Славка Ћурувије.

За убиство Славка Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, припадник тог центра Ратко Ромић и Милан Курак, који се терети да је непосредни извршилац убиства.