Прочитај ми чланак

Стеван Гајић: Запад хоће да Србија призна КиМ пре него што Русија заврши с Кијевом

0

У самртничкој муци антихришћански Запад покушава да одвуче Србију са собом у пакао и зато му је толико важно да Београд и Приштина што пре потпишу споразум о „међусобном признању“, оценио је у изјави руској агенцији Регнум Стеван Гајић, српски политиколог, научни сарадник Института за европске студије (Београд).

Подсетимо, прес-служба председника Србије Александра Вучића објавила је 4. септембра писмо у којем немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон позивају српског лидера да се припреми за „тешке одлуке“ по питању Косова и Метохије. Портпарол Европске комисије Петер Стано је већ 6. септембра изјавио агенцији Танјуг да Мирослав Лајчак, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, планира да посети Београд и Приштину 9. септембра у друштву саветника француског и немачког председника Шолца и Макрона. На самом крају августа још једна земља ЕУ, Словенија, именовала је свог специјалног представника за тзв. Западни Балкан. На ту функцију постављен је словеначки амбасадор у Бугарској Анжеј Франгеш, који је од 2005. до 2009. године у амбасади Словеније у Србији надгледао питања словеначко-српске сарадње и решавања питања Косова.

„Запад сматра да би било идеално натерати Београд да потпише споразум о ,нормализацији односа’ са Приштином пре него што руске трупе уђу у Одесу. Штавише, има савезника – председника Србије Александра Вучића. Актуелног председника Србије на власт су довеле утицајне западне земље како би уништиле српску државност и дехристијанизовале српски народ, агресивно промовишући тему ЛГБТ+ заједнице. Сада Вучић каже да не зна ни како се та заједница зове, али га то није спречило да 2019. од ЕУ захтева да се у Србији организује геј парада, озлоглашени Европрајд“, рекао је Гајић.

Поводом постављања посебног специјалног представника Словеније за Западни Балкан, политиколог је приметио да за Србе то звучи као лоша, чак и помало увредљива шала.

„Словенија је покренула крвави грађански рат у Југославији. Она је такође подржавала албански сепаратизам на Косову, приклонивши се албанским рударима који су штрајковали у руднику Трепча 1989. године, наводно због лоших услова рада, а заправо је искористила тај штрајк да покаже да Албанце на Косову угњетавају српске власти. Тада су у Цанкарјевом дому у Љубљани одржавани скупови подршке албанским рударима на Косову. Анжеј Франгеш, кога је Словенија именовала за специјалног представника за Западни Балкан, радио је у амбасади те земље у Србији у време једностраног проглашења независности Косова“, подсетио је Гајић.

Према речима српског политиколога, изузетно је важно да Запад од Србије захтева да се помири са два понижења истовремено – са „болним компромисима“ о Косову и Метохији и са одржавањем Европрајда у Београду овог септембра.

„Пре него што је кабинет председника Србије објавио писмо Шолца и Макрона, руководству Србије се обратио амерички државни секретар Ентони Блинкен“, рекао је Гајић. „Он је позвао српске власти да дозволе одржавање Европрајда у Београду. Нервоза Запада је просто изненађујућа. Очигледно су на београдским улицама видели десетине хиљада Срба, који су са иконама и крстовима у рукама протестовали због одржавања ове манифестације и ужаснули су се. Јер, цео Запад је антихришћански и они нас сада виде као одраз онога што су они сами били пре хиљаду година. Стравична мржња коју Запад гаји и према Србима и према Русима је постала толико јака да су они већ спремни на све“.

Због тога је, наставио је експерт, изузетно важно разумети разлику између српског народа – не само у Србији, већ и у Црној Гори, БиХ, Хрватској, и с друге стране српског руководства, како је недавно истакао и белоруски председник Александар Лукашенко.

Срби су једини још жив народ у Европи, који се опире западној хегемонији. Због тога Блинкен инсистира да се у Београду одржи геј парада како би се и Срби уклопили у редове сатаниста. Гајић је приметио да Блинкен није давао никакве изјаве током нетранспарентних и недемократских избора у Србији, али је осетио потребу да дигне глас у одбрану геј параде. Али ми нисмо сатанисти, ми смо хришћани. Запад је нервозан јер види како се свет мења. ЕУ и САД журе да убеде Србију да истовремено призна Косово, организује Европрајд и уведе санкције Русији, јер виде колико српски народ жељно чека „искрцавање савезника“.

Стеван Гајић је научни сарадник Института за европске студије у Београду и професор Московског државног универзитета за међународне односе (МГИМО)