Прочитај ми чланак

Стара српска веровања: Ноћ пред Аранђеловдан, један обичај је обавезан

0

Сваког 21. новембра обележава се Свети архангел Михаило, у народу познат још као Аранђеловдан.

Овај празник симбол је борбе против зла и слави заповедника небеске војске који се помиње у Старом завету. Хришћанство Светог архангела Михаила сматра заштитником Саборне цркве и првим од седам арханђела, који је победио Сатану.

Foto: YouTube printscreen

Као ратник, он је увек на иконама представља у оклопу и с подигнутим копљем или мачем, како прети змји или каквом другом демону, а верује се и да је чувар православља и борац против јереси.

С обзиром на то колико је важан празник Сабор светог Архангела Михаила и осталих бестелесних сила, он са собом носи и много народних обичаја и веровања, који су се одржали дуго на нашим просторима међу православним верницима.

Најважнији је одлазак у цркву и паљење свеће, као и молитва за испуњење најдубље и најважније жеље у животу, при чему се отварају душа и срце и обавезно на крају молитве захваљује Свецу и Господу.

Обичај је и да се избегавају сви могући непријатни сусрети или места на којима може доћи до некакве свађе или нелагодне ситуације, или се просто на њима не осећамо пријатно. На овај празник избегавају се негативна енергија и зло у људима, а важно је и сам верник шири добре мисли и намере.

Најстроже је забрањено у народу да се терају немоћни и убоги јер ће Свети Михало то строго казнити.

У ноћи пред Аранђеловдан, верује се да се за спас душе и здравље треба помолити на следећи начин:

Господе Боже, велики Цару Беспочетни, пошаљи, Господе, Архангела Твог Михаила на помоћ слугама Твојим (имена), избави нас од непријатеља наших, видивих и невидивих.

О Господњи Велики Архангеле Михаило, излиј мир и благостиње на рабе Твоје (имена). О Господњи Велики Архангеле Михаило, што демоне уништаваш, запрети свим непријатељима нашим који се боре против нас, учини их као овце и уништи их као прах пред лицем ветра.

О Господњи Велики Архангеле Михаило, шестокрилни Први Књаже и Војводо Небеских Сила, Херувима и Серафима и Свих Светих! О Предивни Архангеле Михаило, чувару неизречених Тајни Божијих, буди нам Велики помоћник у свему: у увредама, у жалостима, у тузи, у пустињама и на распућима, на рекама и на морима тихо пристаниште.

Избави нас, Велики Архангеле Михаило, од свих лажи ђаволских, увек услиши нас грешне слуге Твоје (имена), молећи Тебе и призивајући име Твоје Свето, похитај у помоћ и услиши молитву нашу.

О, Велики Архангеле Михаило! Победи све противнике наше Силом Часног Животворног Крста Господњег, Молитвама Пресвете Владичице Богородице и Светих Апостола, и Светитеља Николаја Чудотворца, Светог Пророка Божијег Илије, Светог Андрије јуродивог, Светих Великомученика Никите и Евстатија, и Светих Светитеља, Преподобних, Мученика и Свих Светих и свих Небеских Сила. Амин.

О, Велики Архангеле Михаило, помози нама грешним слугама Твојим (имена), избави нас од земљотреса, потопа, огња, мача, од изненадне смрти и од свакога зла и од свакаквог врага лажљивог, којег бура наноси и од лукавог избави нас, Велики Михаиле Архангеле Господњи, сада и увек и у векове векова. Амин.

Дан након Светог архангела Михаила, верује се да се ваља помолити Свецу да помогне с потешкоћама на послу – за боље односе с колегама, веће приходе, за нови посао, бољи положај, награду за добар рад…

Постоји предање према коме је Архангел Михаило као награду од Бога добио могућност да се два пута годишње спусти у пакао и ослободи душе грешника пружајући им починак у небеском царству.

Верује се да време на дан празника показује и каква је година пред нама, као и да само он може отерати вукове, због чега се овај светац сматра заштитником сточара.

Да ли је Аранђеловдан посна или мрсна слава?

Хоће ли се на Сабор светог Архангела Михаила јести мрсно или посно, зависи од тога на који дан „пада“. Ако је празник у среду или петак, онда је трпеза обавезно посна, док је жито обавезно у сваком случају.