Прочитај ми чланак

Шта урадити са СЛАВСКОМ СВЕЋОМ, ЖИТОМ и ПОГАЧОМ након славе?

0

Након што прође слава често нам остане много хране, коју можемо сачувати у фрижидеру или замрзивачу. Ипак, то не важи за жито и погачу. Ево шта треба урадити са њима

Многе домаћице воле да им славска трпеза буде богата. Оне се труде да спреме довољно хране, а многе од њих некада и претерају у томе.

FOTO: Youtube

Ипак, увек је боље да остане него да фали, али онда се намеће питање, шта урадити са свом храном која преостане и која се не може искрористити у наредним данима.

За печење, сарму, чорбу није проблем. Њих можете замрзнути и након неког времена одмрзнути. Мезе је најбоље поделити с породицом и оближњим пријатељима, јер оно није најбољег укуса након што се замрзне и поново одмрзне.

Ипак, када је жито и славска погача у питању ту ствари нису једноставне. Наиме, они се не могу замрзавати, а највећи грех је ову храну бацити. Уколико вам је претекло погаче потрудите се да је искористите на било који начин.

Подгрејте је мало у рерни, зачините неким зачинима, направите од ње попару, прженице, било шта, само је немојте бацити. Ако ипак не успете да га поједете дајте га животињама у оквиру домаћинства.

За жито важи исти принцип. Жито може да стоји и до 7 дана у фрижидеру, па га можете за то време искористити на разне начине. Савршен слаткиш од славског жита је жито са шлагом.

Све што вам треба јесте да умутите једну кесицу шлага са киселом водом и намажите преко шлага. Поделите жито са блиским људима, јер ни њега као ни погачу никако не ваља бацити.

Када је славска свећа у питању, уколико није изгорела цела свећа током дана, она се вином угаси и стави испод иконе где се пали приликом неког од следећих празника који се прослављају у кругу породице. Ову свећу можете искористити и када свештеник дође наредног пута у кућу да свети водицу.

Пожељно је да свећа цела изгори до следеће славе, али ако се то не деси, онда је однесите у цркву на дан славе и тамо је пре литургије упалите.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!