Прочитај ми чланак

Српство – шта је то? Водич кроз питање како бити добар Србин

0

Дужим промишљањем о актуелној ситуацији, о ударањем на темеље српске традиције, српског друштва, културе, вере , долазим до питања – Коме смета српство?

Зашто је неко ко истражује своју историју, културу, друштво, науку, веру аутоматски квалификован као десничар, националиста у погрдном смислу, као човек коме недостају образовање, интелигенција, било шта што је добро. 
 
Заправо, у већини случајева није тако. А примећујем и то да се они најобразованији међу нама, који воле своју земљу се због оваквих негативних квалификација, које им придају необразованији од њих, повлаче. То изгледа као једна устаљена матрица, која заиста делује. Тако смо дошли до ситуације да, на пример, један интелектуалац, који у свом професионалном и приватном окружењу, мора да „смањи“ своје родољубље, да не би био какав „десничар“ или не дај Боже добио још погрдније називе. 
 
Шта је српство? На ово питање могу да одговорим једино кроз своју перцепцију виђења идеје о српству. 
 
За мене бити добар Србин подразумева много идеја. Свака од тих идеја је племенита и није ни на који начин штетна, не само за ни за једну Српкињу и Србина, него за било ког човека на овој планети.
 
Идеја српства је идеја родољубља које се огледа у неговању наше историје, у чувању и поштовању Устава и закона, у развитку науке, у неговању свих лепих и корисних традиција нашег народа, у чувању вере. 
 
Идеја српства је поштовање и свих других вера, нација, народа, етницитета. 
 
Идеја српства је позитивна и конструктивна критика лоших појава у друштву. 
 
„Српска епска књижевност је бисер у европској ризници, коју ће немачки песници тек откривати у наредним столећима. Дивим се тим чврсто извајаним ликовима и карактерима протканим оним дубоким, доследним особинама, које заслужују поштовање због верности себи и неодступања од своје вере у идеје и завештења својих предака“, рекао је Волфганг Јохан Гете. 
 
Српство подразумева поштовање свих и свакога, увек и свуда. 
 
Коме овакве идеје могу да сметају? Мислите о томе.
 
Стуб нашег друштва је управо онај део становништва и људи који се проналазе у оваквим описима и квалификацијама. Зато што је то део друштва који највише добриноси држави Србији. То су заиста угледни професори, докторке које савесно раде и лече своје пацијенте, то су људи који за време својих мандата и на битним државним функцијама не краду од сопственог народа и државе, то је онај сељак што годинама обрађује земљу и поштено храни своју породицу, то је сељанка што је децу научила лепом понашању и поштењу, то су уметници који су кроз своје стваралаштво давали контруктивну критику друштва и неговали српску културу, то су сви они хумани, поштени, часни људи који никога не мрзе, а који своје воле. 
 
Српство је поштовање жена и чување њиховог угледа
 
Српство је небацање смећа, чување природе, очување природних ресурса који припадају свима. Српство је скуп комплексних идеја, од којих свака у појединости и коначном збиру даје плус. 
Е сад, ти читаоче, који у овом тренутку читаш овај текст не мораш да будеш сагласан са свим овим, али као што давно рече Волтер: „Ја се не слажем нити с једном речју коју си изговорио, али ћу до смрти бранити твоје право да их изговориш“.
 
Бити Србин – значи бити добар човек!