Прочитај ми чланак

СРЕЋНА НОВА ГОДИНА! Ово су обичаји за Мали Божић

0

Српска православна црква обележава Нову годину 14. јануара по старом, јулијанском календару, служењем молебана, молитве за богомблагословену наступајућу годину. Портал Србин.инфо жели вам срећну, берићетну и Богом благословену Нову 2024. годину.

Срби су одувек више значаја придавали Божићу, али дочекивала се свечано и српска Нова Година позната у народу као „мали Божић“, када СПЦ и православни верници празнују и светог Василија Великог.

Осим СПЦ, по старом календару Нову годину дочекују и Руска православна црква, Јерусалимска православна црква и монашка заједница на Светој Гори. Тај календар је уз помоћ бројних научника, од којих је најпознатији Созиген, донео Јулије Цезар 46 година пре Христа. По мишљењу бројних теолога, стари календар је много погоднији и тачнији за израчунавање датума Васкрса.

Према народним обичајима уочи Нове године спрема се свечана вечера, где укућани са гостима, пријатељима и сродницима уз весеље и песму чекају поноћ. Тачно у поноћ, сви се љубе и једни другима честитају долазак Нове године са жељама за дуг живот, добро здравље и успех у послу и животу. Првог дана Нове године (14. јануара) се обавезно одлази у Цркву и домаћице су правиле  свечани ручак за своје укућане.

Тог дана јела се глава божићне печенице, најчешће прасета, а домаћице су месиле новогодишњу чесницу „Василицу“ у коју су такође стављале новчић. Поред Нове године, 14. јануара обележава се  и Обрезање Господа Исуса Христа и Свети Василије Велики. Црква испраћа стару и дочекује нову годину на духовни начин, молитвама и богослужењима.

Пошто је Нова година, почетак свих дана у години, то би у тај дан требало да човек преиспита себе и своја дела, како би првог дана у Новој години кренуо и новим путем који води у Царство Божије. У тај дан човек би требало да сабере своје мисли, али мисли достојне хришћанства, које би могле да управљају свим његовим делима током целе године. Суштина поменуте промене састоји се у томе да човек, од тога тренутка, живи за Бога и ближњега свога, а не више само за себе као раније.

Да одбаци, „по првом живљењу, старог човека, који се распада у жељама преварљивим; И да се обнови духом ума свог и обуче у новог човека, који је саздан по Богу у правди и у светињи истине“. (Еф.4, 22-24). Тиме он одбацује раније навике и све оно у чему је налазио тренутно задовољство. Тако се све ствари поводом Нове године своде на једно, а то је на унутрашње обнављање самога себе. Ако се неко уз Божију помоћ, усмери у Новој години на овај начин, тај ће на најсавршенији начин провести Нову годину и припремити себе да тако живи током целе године. Следеће године ће онда бити потребно само да понови оно што је упражњавао протекле године.