Прочитај ми чланак

Србине, тргни се! Не чекај „месију“ из круга двојке, већ…

0

Тескоба, клаустрофобија, неспокој. Српски "Sonic Youth"? Гаражно пржење. Једина група коју пратим на друштвеним мрежама. Две девојке на басу и бубњу и мршави момак на соло гитари. Репетитор. Најбољи српски гитар банд. Хвала вам што постојите, децо! Пре два дана је објављена нова песма, Кост и кожа, као најава новог албума.

Како сте? Пита ли вас ико? Остварујете ли своје снове? Признајте да су вам и снови скромни, и све су скромнији, како време пролази. Маштате о сношају, мало пара за лошу гудровину, ископирани алкохол или цигарету са аромом спржене пиљевине. Скромни сте. Да смо живи и здрави. И шта још? Имамо ли амбиције? Једна особа има амбиције. Да напуни џепове своме брату са вашим новцем. Да живи у историјској вили. И ви ћете да платите 2.5 милиона евра за остварење тог сна. Па шта? Безбедност нема цену? Од кога безбедност? Кога ви више правите мајмунима? Једине небезбедне ситуације у које је наш омиљени дизелаш упадао су шамарања са девојкама које су се дрзнуле да јој погледају девојку по сплавовима. Знамо и ми нешто мало о вама. Само не знамо докле ћете.

У исто време проналазимо преминуле старце по становима вођени неподношљивим смрадом. Изгледа да је више њих извршило самоубиство код Аде, око које се шири грозан задах. И нико ништа. Проћи ће. У исто време тридесетогодишњак приморава деветнаестогодишњег младића који ради на бензиској пумпи да клекне. Да отвори уста. Да обухвати његов млохави уд тим устима. Спидина те баца у ружне снове. Који те стигну када год отвориш странице портала. Сужени снови? Сужени живот, рођаци. Реалност. Нова реалност. Бахати балавац уништава свој позлаћени Порше на Новом. Бахато, бахато…

У исто време са друштвених мрежа се преливају апели за помоћ оболелој деци, која нису имала срећу, па су се родила у овој вукојебини којој је и Бог рекао лаку ноћ. У којој одавно не живе људи. Нема народа који се више курчи без покрића. Срби, погледајте се једном у огледало. Застаните. Добро се погледајте. Шта видите? Да ли видите гомилу гњида које би продале образ за једну зелену? Глас за црвену? Следећи пут када будете легли на сирену само се сетите ко сте. Да ће једном неко да вам стане поред ретровизора. И ви, моје даме, које се ружно кезите и млатарате својим главицама натопљеним у кератин.

Са вечерњом шминком спремне за нове радне победе пре поднева. Сетите се ко сте када буде заузимале паркинг места за инвалида, или препречавале тротоаре да би мајке са колицима излазиле на улицу. Какви су ваши снови? Маштате ли да можете да живите од свог рада? Открићу вам тајну. У том маштњу стижете до своје пензије. Скромно. Па ћете да доживите да вам кажу, као што кажем неким својим пацијентима, да си ексер дневно закуцавао цео живот више би зарадио него сада што ти дају. Србине. Тргни се. Цени се мало. Није фора у бахаћењу на улици, у продавници, већ да лепо радиш и лепо зарадиш. Да живиш од свог рада, а не од преминуле фамилије. Није фора у псовци, већ у пруженој руци. Да будеш шмекер и помогнеш, а не да се правиш баја и окрећеш главу. Није фора у скакању са столице и ширењу руку ка битанги која је завила у црно море људи, као што сам једном свом професору објашњавао, већ да сачекаш да ти битанга приђе и снисходљиво тебе поздрави. Ти си професор и на WЦ шољи, а он ће да буде дрипац целога живота, ма колико пара имао. Цени себе.

Признајмо, снови су нам све скромнији. Родитељи маштају да им деца оду некуд у свет заувек. Признајем, и ја сам својој старијој дао сличан предлог. Ево је сада поред оца, у Покрету. Жели да се бори. Сањар је на оца, дефинитивно. Пре неки дан сам причао пријтељу да ако бих отишао, у животу више не бих проговорио српски. Човек ме гледа зачуђено. Шта ме гледаш, то ти је као и развод. Бивша жена ти није ортак, да је ваљало били бисте заједно. Да је ваљала, никада не бих отишао из ове земље. Ако ми није ваљала, онда трајно раскидам са њом и тражим другу, која ће да буде боља за мене. Што би рекао баја са почетка ове приче одлив мозгова… Ма коме ти причаш о мозгу, живота ти?

И тако, чекајући месију из круга двојке нама ће овај живот да прође. У једном тренутку ћемо да схватимо да смо криве старкеље са животним успехом да нам неко устане у превозу. Пошто никада нисмо имали ону ствар да јасно и гласно кажемо шта хоћемо, а шта нећемо, омекшаћемо своју причу. Тешко је, али мора тако да буде. Поправиће, рекли су… И постаћемо своје бабе и деде. Круг се затворио. Хакуна матата, хахаха. Неки нови бахати дрипци ће да зајебавају наше унуке, а ми ћемо да спуштамо лопту. Може и горе да буде, ћути.

Е, па пре ћу да изгорим у једном бљеску него да пристанем на тиху смрт. Стижу нам ускоро први избори. Одмах да поручим – не шаљите џипове, неће се вратити. Има ова земља још шума. Синова својих. Нисте их све купили, нити ћете. На сваки шамар одговорићемо песницом. На сваки плакат ватром. Ми не чекамо снимке са сигурносних камера. Наши снови нису сужени. Ако будете будале, ми ћемо бити десет пута горе будале. Ми не остављамо своје никада. Ни један члан Покрета неће вам плакати у камеру, јер ми смо ваша судбина. И ми долазимо да вам ослободимо снове…

Драги пријатељи, помозимо људима који су остали без посла зато што су имали образ и кичму. Сав прикупљен новац ће бити упућен људима који су егзистенцијално угрожени због нехуманих реакција режима. Покажимо солидарност према људима који су у животу направили само једну грешку – били су часни.

Raiffeisen banka AD

Динарски 265000000576857940

Девизни RS35265044000005631664

EUR SWIFT/BIC. RZBAATWW

USD SWIFT/BIC. RZBAATWW