Прочитај ми чланак

СРБИН – ИНДИЈАНСКИ ПОГЛАВИЦА: Пријатељ Обаме, „тукао“ се са Шварценегером

0

ricard-milanovic

Да ли сте знали да је најугледнији индијански поглавица у Калифорнији, који је заступао племе Кахуила у резервату Агва Калијенте који воде порекло од чувеног племена Шошони био Србин Ричард Милановић!

Овај индијански поглавица преминуо је у 69 години од рака марта 2012. године, а потомак је Стевана Милановића, Србина из Загреба, који је у Америци упознао индијанску принцезу Лаверн Мигел. Венчали су се 1929. и 1943. добили сина Ричарда.

Овај егзотични пар се развео по завршетку Другог светског рата и Милановић је детињство провео одрастајући у сиромаштву, на територији резервата Агва Калијенте. Похађао је јефтине школе, а студије бизниса је прекинуо 1960. године, када се прикључио америчкој војсци, у чијој је служби провео три године. Ипак, његов сан о високом образовању остварио се 1996. године, када је дипломирао бизнис и менаџмент на Универзитету Редлендс. Његов дуги радни стаж у борби за права индијанског племена Кахуила започет је 1978. године, чланством у Племенском савету.

ricard-milanovic (1)

Прва функција Милановића у племенској хијерархији била је место секретара, да би 1984. постао поглавица, тачније председник Племенског савета. Победу на индијанским изборима донео му је план о аграрној реформи на територији индијанских резервата. Под његовим вођством, Кахуила Индијанци су повратили велики део земље који им је припадао и на својој територији су почели отварање хотела и коцкарница које су почеле да доносе огроман новац, и то највише због чињенице да су индијански резервати били изузети од плаћања пореза, чиме се сва коцкарска индустрија и “Блекџек” машинерија лоцирала у калифорнијском резервату и почела да доноси астрономске приходе племену, као и самом Милановићу.

Ричард је дошао у сукоб са калифорнијским гувернером Арнолдом Шварценегером, који га је својевремено етикетирао као поглавицу који манипулише суверенитетом индијанске заједнице и спроводи монопол унутар племенских резервата.

Ипак, овај чувени “Терминатор” је убрзо повукао своје оптужбе и назвао Милановића визионаром који брине о интересима свог народа.

ricard-milanovic02

Ричард Милановић је угледни члан бројних индијанских организација, а у америчком Сенату је званични заступник староседелаца, који га сматрају највећим херојем и поглавицом који је укњижио највећу победу у историји племена Кахуила.

Он је и једини Србин у САД који се дружо скоро свакодневно са председником Сједињених Америчких Држава Бараком Обамом, а он је поред тога што је био поглавица индијанског племена познат по томе што је био власник банке, два хотела, два касина и на хиљада хектара земље у индијанским резерватима, као и члан Републиканске партије, а све то му је доносило зараду и до осам милијарде долара годишње.

Овај индијански поглавица био је високо позициониран у Републиканској странци, а увек је био виђен на предизборним конвенцијама и бившег председника Џорџа Буша.

barack-obama

– Био сам са Обамом на једној конференцији. А у Палм Спринг ми је долазио и гувернер Арнолд Шварценегер. Обојици сам дао добре новчане прилоге као подрушку њиховој политици – рекао је својевремено Ричард Милановић о својим познанствима.

Амерички магазин “Бизнис” је овог 67-годишњег бизнисмена прогласио најуспешнијим пословним човеком у националној коцкарској индустрији. Због тога су га назвали “краљ касина”.

На питање одкуд му енергија да се истовремено бави и бизнисом и политиком, Милановић је увек одговарао:

– У мени теку снажна индијанска и снажна српска крв. Од оца сам научио да радим, а од мајке Лаверн Мигел из племена Агва Калијенте да се борим. Веома сам поносан на своје шесторо деце, који похађају универзитете у Калифорнији и свету. Мој син Шон ради са мном и верујем да ће ме наследити!

ricard-milanovic1

И Ричард и његов син су се интересовали за српски језик, тако да су врло брзо начили наше речи отац, мајка, син и Србија.

– Волели бисмо да дођемо у Србију и да добијемо српски пасош. Верујем да када ова економска криза прође, да можемо и да инвестирамо у Србији. Ја одлазим у српску цркву у Лос Анђелесу, посећујем и католичке храмове, али знате, имам своју индијанску веру и њој сам најближи – искрено нам је рекао Ричард Милановић.

(Телеграф)