Прочитај ми чланак

Србија формира специјални тим за заштиту светиња

0

Влада Србије требало би у наредним данима да заједно са Српском православном црквом формира специјални тим за заштиту светиња, односно српске и хришћанске духовне баштине на просторима на којима живи наш народ.

Ова идеја председника Србије Александра Вучића, који је говорио о нужности успостављања оваквог тела подстакнут новим ударима власти у Приштини на манастир Високи Дечани, добила је велику подршку у Патријаршији и интелектуалним круговима, преносе Новости.

Идеја шефа државе је да се кроз рад овог тима међународној јавности аргументовано предоче сви ризици од нестајања хришћанске баштине, пре свега на КиМ, али и да се спречи да слична зла судбина задеси српска света места у Хрватској, али и у Црној Гори.
Како сазнајемо, овај тим требало би да чини значајан број експерата из разних области, од историчара и историчара уметности, архитеката, сликара, до црквених великодостојника и интелектуалаца, угледних јавних личности.

Председник Вучић поручио је да је заштита српске културне и верске баштине, пре свега на КиМ, али и на другим местима на којима живе наши сународници, приоритет наше државне политике. Он је упозорио да се упадом у заштићену зону манастира Високи Дечани и извођењем нелегалних путарских радова угрожава једна од највећих српских и хришћанских светиња, као и да је тај чин у супротности са европским цивилизацијским тековинама, па и са прописима које је донела Приштина.

Вучић је најавио да ће на наредном састанку у Бриселу, 7. септембра, од представника косовских Албанаца и европских посредника Србија затражити хитно и трајно обустављање грађевинских радова у заштићеној зони манастира Високи Дечани.
Један од циљева – свету предочити ударе на храмове, од Дечана, па надаље

Према подацима Канцеларије за КиМ, на простору јужне српске покрајине налази се око 1.300 цркава, манастира и других објеката, локалитета и просторних целина које чине културно наслеђе српског народа. Око 150 цркава, манастира и других верских објеката СПЦ уништено је, оштећено и оскрнављено, од којих чак 61 има статус споменика културе. Уништено је и оштећено 5.261 надгробни споменик на 256 српских православних гробаља, док на више од 50 гробаља не постоји ниједан читав споменик, чак су из гробова ископаване и разбациване кости. Уништено је и покрадено више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета, који се увелико крчме на светском илегалном тржишту антиквитета.

Српска баштина деценијама је била на удару и у Хрватској, где је по многима над њом спроведен „културни геноцид“. Према неким подацима, само током рата деведесетих из српских цркава у Хрватској нестало је више од 7.000 икона. Тренутно су на делу и покушаји „својатања“ српске баштине у Црној Гори.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!