Прочитај ми чланак

СРБИЈА: Браћа се удавила због 200 динара!

0

ДРУГАРИ браће Стефана (14) и Николе (13) Петровића из Трске, који су се 11. септембра утопили у Сребрном језеру, за несрећу су оптужили власнике кобне педалине Драгана (64) и Милину Станковић (63) из Ниша. Они су наводно дечаке убедили да рентирају пловило тако што су спустили цену са 500 на 300 динара, а уз све то, дозволили су да се на њега попне више дечака него што је предвиђено.

davljenik

Како смо сазнали из извора блиског истрази, деца су сведочила како су изнајмила две педалине, црвену и плаву. Стефан и Никола били су на црвеној, са још три друга – М. П., М. Р. и П. М., што значи да их је било петоро, иако је педалина предвиђена за четворо. Док су пролазили поред обале, дечаке су власници црвених педалина дозивали и убеђивали да сврате и провозају се.

ПРИЗНАЛИ ДЕЛО

Власници педалине на којој су била страдала браћа признали су дело за које се сумњиче, док су директор школе и тренер негирали своју кривицу. Они су тврдили да деца од њих нису добила дозволу за вожњу педалинама, јер су им изричито забранили да прилазе језеру.

 – Пошто су деца била неодлучна, Драган и Милина су их убедили тако што су им цену са 500 смањили на 300 динара за сат времена вожње. Притом, нити су их питали да ли знају да пливају и колико имају година, нити су им дали заштитне прслуке – каже наш извор из истраге.

– Кад су се нашли близу супротне обале језера, сви дечаци, сем једног са плаве педалине, сишли су у језеро и купали се.

У воду дубине око пет метара, сишла су и браћа Стефан и Никола, али су се у њој држали за педалину, јер нису знала да пливају.

После купања, пошто су се дечаци вратили на педалину и почели да се облаче, нико није приметио да је Никола, који је стајао на предњој страни педалине, склизнуо у воду.

– Дечаци су одједном чули Стефана како виче „Људи, Никола се дави!“ и видели га како скаче за братом у воду. За Стефаном је скочио и његов друг М. П. и покушао да им помогне, али браћа су већ потонула – каже наш извор.

Кад су видели да су им другови потонули, дечаци су почели да вриште и зову у помоћ тренера, који је седео у кафићу са директором и возачем. Тренер је одмах скочио у воду и кренуо ка њима, као и један човек који се возио на педалини, али су деца били предалеко и касно су стигли.

КРИВИЧНО ГОЊЕЊЕ

Разговор са дечацима обављен је у Рачи, јер су родитељи претходно одбили да их доведу у Велико Градиште, правдајући се да желе да их поштеде стреса и да немају новац за превоз. Пре њих, тужилац је обавио разговор са родитељима страдалих дечака, који су се изјаснили да се придружују кривичном гоњењу осумњичених и да ће од њих тражити одштету. Саслушан је и власник друге педалине, на којој су се возила петорица дечака и са које нико није страдао.

У својим изјавама пред тужиоцем, сви дечаци су рекли да су им директор и тренер забранили купање, али да им вожњу педалинама нису спомињали, изузев једног дечака, који је рекао да су им они дали дозволу за вожњу.

Браћа Стефан и Никола утопила су се након играња фудбалске утакмице против ФК Пинкум из Великог Градишта, на коју су дошли са још 12 другара, директором ОШ „Карађорђе“ из Раче Зораном Јовановићем и тренером Марком Глишићем.

Два дана након трагедије ухапшени су и притворени директор, тренер и власници педалине, због сумње да су извршили тешко дело против опште безбедности, за које следује казна од једне до осам година затвора.

Пошто су до сада саслушани сви сведоци, не постоји опасност да осумњичени утичу на њих, због чега се очекује њихово пуштање на слободу.

У досадашњем поступку прикупљени су сви докази и Основно јавно тужилаштво у Великом Градишту сада има рок од осам дана да одлучи да ли ће и против кога од осумњичених да поднесе оптужни предлог.