СРАМОТА: У Јагодини оскрнављен споменик борцу Колубарске битке

0

jagodina-spomenik_srpskom vojniku

Споменик, подигнут 1920. године у Јагодини борцу Колубарске битке Живојину Глигоријевићу, један од најлепших споменика крајпуташа у Србији, оскрнављен је током ноћи, саопштила је породица Глигоријевић.

Скрнављење је пријављено полицији, која је извршила увиђај и трага за починиоцем или више њих, потврђено је Танјугу у Полицијској управи у Јагодини.

Како је новинарима испричао праунук Глигоријевића, Драган Глигоријевић, непознати вандали из десне руке статуе ишчупали су пушку коју је држао, а то су још само једном урадили војници фашистичке Немачке у Другом светском рату. Додао је и да је пушка била веома верна оргиналу, коју је носио на фронту, а било је покушаја да се и украде прошле године.

„Када су то урадили, не знам шта су мислили, да је пушка права, или су је брутално откинули због два килограма гвожђа које ће продати„, рекао је Глигоријевић видно дирнут и огорчен, питајући се куда иде земља у којој ништа није свето и какав је то систем вредности.

Споменик је био у веома лошем стању и породица Глигоријевић га је обновила прошле године да у новом сјају дочека стогодишњицу погибије и Великог рата. Радове је водио праунук Драган.

Споменик, дело познатог београдског вајара тог времена, за 95 година, од када је изграђен, преживео је Други светски рат и све недаће времена.

Немци су из десне руке фигуре Глигоријевића ишчупали карабин, а Бугари га гађали из пушака. Издражао је кише, мразеве, небригу, јаке вибрације возова на међународној прузи Београд-Ниш која пролази само неколико метара од споменика.

На споменику пише да је Живојин Глигоријевић „био“ други позивац и да је погинуо у 38. години живота, да је припадао првој чети другог батаљона петог пука Моравске дивизије„, а да је споменик подигла супруга Алексија са синовима Мирославом и Мијајлом и кћерком Милицом.

Драган Глигоријевић истиче да је последња рестаурација споменика, пре прошлогодишње, обављена 1992. године, „био је доста урушен, отпадали делови, испуцао, видела се арматура“…

„Обратио сам се Завичајном музеју у Јагодини, рекли су да није у њиховој надлежности, а у Заводу за заштиту споменика културе у Крагујевцу су рекли да је споменик крајпуташ јединствен и међу реткима у Србији, али да немају средстава за реконструкцију„.

Зато су он и брат решили да обнове споменик уз помоћ академског вајара Ивана Марковића и сестрића Бојана Новчића, а главни финансијер је био Зоран Глигоријевић, подсетио је Драган.

Споменик се налази на почетку улице Рибарски пут, одмах уз пружни прелаз на државном путу Јагодина-Свилајнац-Деспотовац.

О Споменику је шездесетих година прошлог века рађен документарни филм који је приказиван у журналима пре пројекције играних филмова у биоскопима, додаје Глигоријевић.

(РТС)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!