Прочитај ми чланак

СПЦ опрашта фашизам хрватском министру?

0

Хрватска, ничим изазвана, не престаје да гура прст у око Србији, а нови скандалозни потез хрватска председница Колинда Грабар Китаровић повукла је шаљући као свог изасланика, проусташког министра културе Златка Хасанбеговића на парастос и покоп четворице епископа у Пакрац.

Министар чија се фотографија са усташком капом данима вртела у медијима широм региона, обрео се на враћању земних остатака православних епископа ископаних почетком рата у бившој Југославији, раме уз раме са врхом Српске православне цркве. Ради се о човеку чију је смену тражио ловац на нацисте Ефраим Зуроф, а јавност у Хрватској подсетила да се ради о особи која је отворено хвалила НДХ и поштовала лик и дело Анте Павелића.

Без капацитета и осећаја

Бивши челник Одбора за дијаспору и Србе у региону Јанко Веселиновић сматра да се ради о наставку угрожавања положаја Срба у Хрватској „који је константан и забрињавајући“.
– Хрватске власти не чине ништа да то спрече. Не чини ни међународна заједница, па чак ни Србија, а не знам да ли за то немају капацитета, или осећаја – каже Веселиновић.

Да се скандали нижу један за другим указује за „Вести“ председник Заједничког већа општина из Вуковара Драган Црногорац који је мишљења да Грабар Китаровић намерно шаље Хасанбеговића како би провоцирала.

– Провокација је била и његово слање на прославу државности Србије коју је у Загребу организовала Амбасада Србије, а присуство у Пакрацу је још већа због познатих проусташких ставова хрватског министра и догађаја који је везан и за заседање Синода СПЦ у Јасеновцу – сматра Црногорац.

Он подсећа да је Хасанбеговић покушао да се опере од усташке идеологије, али није признао да је погрешио, нити се икада изјаснио против НДХ и усташа. Зато, каже, кад га види, одмах помисли на усташе, само му није јасно зашто Србија на све то ћути.

– Невероватно је да ни црква не реагује, па испада да СПЦ оправдава министра са усташком капом иако сви знамо да су у време НДХ убијани Срби и представници СПЦ, рушени манастири – нагласио је Црногорац.

Да је присуство Хасанбеговића на пријему Амбасаде Србије у Загребу поводом Сретења скандалозно потврђује и заменик председника пакрачке општине Горан Лабус.

Демарш због понижења

Одлазак Хасанбеговића у Пакрац, као и на пријем у српској амбасади у Загребу поводом Сретења, председница ДСС Санда Рашковић Ивић види као „прање биографије човека који је отворено заговарао усташку идеологију“, али и као „ниподаштавање и понижавање Срба у Хрватској“. Она мисли да због тога, наравно, не треба ратовати, али треба деловати дипломатски.
– Србија би морала да упути демарш Хрватској због таквог министра, а српски амбасадор у Загребу да затражи објашњење од хрватске власти шта све то значи – каже за „Вести“ Рашковић Ивић.

– Мислим да је слањем Хасанбеговића, кога је и хрватска јавност критиковала због прошлости и ставова о усташтву, на Сретење, председница послала директну поруку Србији, али се о том догађају скоро ништа није чуло у јавности – каже Лабус. Он сматра да „поводом Пакраца треба бити реалан“ јер је Хасанбеговић „овде други пут међу Србима“.

Извор: Вести-онлајн

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!