Прочитај ми чланак

СОКОЛСКИ САВЕЗ Какво је некад било физичко васпитање?

0

Соколски предњаци учили су на Централном институту за физичко васпитање у Варшави. Ради стварања својих стручних кадрова стручњаци Савеза Сокола су организовали течајеве.

Течајке су даље на жупским течајевима обучавали чланице соколских друштава и чета. Соколска жупа Београд одржала је општи жупски предњачки течај за чланице од 16 до 26 новембра 1936. у Дому Соколског друштва Београд VIII на Белим водама. Захваљујући предусретљивости месног друштва на вршењу припрема, уступању просторија за преноћиште и организацију исхране на лицу места, и Соколског друштва Земун Матица за позајмицу кревета и сламарица течај је био организован као интернат.

Часови су одржавани 4 пре подне, а три поподне. У подне је био прекид од два сата за ручак и одмор. Сестре су користиле одмор за одмарање, понављање пређеног градива, песму, шалу и игру. Све заједно одржано је 70 радних часова.

Течај су слушале Вукица Допуђа из друштва Стара Пазова, Добрила Дивљак из чете Нови Карловци, Загорка Петровић из друштва Београд IV, Катарина Момировић из чете Шимановци, Људмила Бодиско  и Марија Ричкова из Руског одсека друштва  Земун Матица, Мила Боровница друштва Стари Бановци, Милица Боројев из друштва Црепаја, Мица Драгићевић из друштва Ваљево и Олга Кајганић из друштва Земун I. Вођа течаја био је Милојко Јефтимијадес. (1)

Општи савезни течај за чланице имао је зимски и летњи део. У зимском делу прелазило се градиво за рад у вежбаоници, а летњем делу је био рад на летњем вежбалишту. Тек по завршетку оба течаја добијало се уверење са оценом о свршеном савезном општем течају. Једна течајка није морала исте године да заврши оба течаја већ је могла и наредних година. Течај је почео 1 априла 1937. а завршен је 14 априла 1937. Течај су завршиле 22 течајке из свих крајева Југославије. Одржаван је у великој сали Дома Београд Матице, на интернатској основи.

Настава је била : просте, стројеве и вежбе на справама, народна кола, систем, дечја теловежба, суђење за све гране, прва помоћ, хигијена, литература, идеологија, беседништво, организација, дужности начелнице, … . Вођа течаја била је Агата Жиц. Предавале су Скалар, Шепа, Сковран, Павић, Јовановић, Војновић, Полшак, Горупенко, Кеђанко и Штифтер. Предавали су и др. Крсмановић и др. Драгић. (2)

Приликом посете течају Министарства за физичко васпитање група турских новинара  посетила је  општи савезни течај за чланице. Госте је дочекала водница Агата Жиц. Течајке су пред гостима вежбаленеколико вежби  и одиграле неколико народних кола. Гостима је давао обавештења члан савезне управе др. Милорад Драгић. Турски новинари су добили по један примерак Богићевићевог “Приручника”.(3)

У Соколском дому „Матице” у Београду одржан је савезни предњачки течај за чланице од 15 до 30 маја 1937. Течај је водила Агата Жиц. Предавале су : Милица Шепа, Олга Кеђанко, Вера Павић, Зорка Војновић и Агата Жиц, уз припомоћ О. Седлачек и В. Вељковић. Шест сестара су овим течајем завршиле оба дела савезног течаја и стекле право на сведочанство о свршеном савезном течају : Даница Живковић, (жупа Сушак-Ријека), Марија Котларић (Мостар), Даринка Мамула (Карловац), Ивана Марковић (Загреб), Даница Јованчевић и Душица Радивојевић (обе жупа Београд). Одржано је тродневно таборовање у околини Београда.

Приказано је течајницама како треба да се организује и проводи соколско таборовање и како се постављају шатори. Поред предавања приређивани су сваког дана излети. На течају предавало се практичне часове вежбања, хазену, пливање, просте гране гимнастике, кошарку, соколско васпитање, дужности начелнице као и певање и народна кола. Течај је био у интернату а завршило га је 18 сестара. (4)

Соколски предњаци учили су на Централном институту за физичко васпитање у Варшави. Ради стварања својих кадрова стручњака Савез Сокола је организовао течајеве. Течајке су даље обучавали чланице соколских друштава и чета. У циљу оживљавања и ширења старих народних игара по соколским јединицама, начелништво Савеза Сокола Краљевине Југославије приређивало је течајеве за народна кола. Наставница на течајевима била је Љубица Јанковић, стручњак у познавању народних кола.

Напомене  :

  1. „Општи жупски предњачки течај чланица”, „Око соколово”, Београд, 1 јануара 1937, бр. 2, стр. 34, 35;
  2. „Завршен је општи савезни течај за чланице”, „Соколски гласник“, Београд, 24 април 1937, бр. 12, стр. 4;
  3. „Посета турских новинара течају за чланице”, „Соколски гласник“, Београд, 24 април 1937, бр. 12, стр. 4;
  4. „Општи савезни течај за чланице”, „Соколски гласник“, Београд, 19 јуни 1937, бр. 19, стр. 5;

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!