Прочитај ми чланак

СНС КАРТЕЛ Колувија сувласник фирме у Македонији која је гајила марихуану

0

У македонском селу Дебриште које се налази у општини Росоман, у Тиквешкој котлини чувеној по винима, сместили су се пластеници у којима је успевала једна друга биљка – марихуана. Сувласник фирме, која газдује том плантажом је добро познато име – Предраг Колувија, власник Јовањице, првооптужени у две оптужнице по којима се воде поступци пред Судом за организовани криминал у Београду.

Пластеници данас делују напуштено, а до пред крај 2019. у њима је узгајан канабис, који је, бар према дозволи македонске Владе, смео бити произведен и коришћен искључиво у медицинске сврхе, истражује БИРН.

Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Међутим, истраживање БИРН-а показује да су и Јовањица и Росоман злоупотребили ове дозволе – Јовањица је, по свему судећи, дозволу користила као параван за узгајање и трговину психоактивног канабиса, док у Росоману није вођена прописана евиденција о броју и врсти биљака које су узгајане на имању, што указује да је један њихов део могао да заврши на црном тржишту.

За постојање Колувијине плантаже марихуане у Северној Македонији у Србији се сазнало када је српска полиција у телефонима које су користили Колувија и његови сарадници, пронашла специјалну апликацију “Разговор” која је коришћена за заштићену комуникацију.

Како БИРН сазнаје, у оквиру „Разговора“, поред групе „Савет за безбедност“ преко које је Колувија комуницирао са припадницима служби безбедности и полиције који су му пружали заштиту, постојала је и група „Росоман производња“ за особе укључене у производњу канабиса у Северној Македонији.

Због оваквих сумњи, српско Тужилаштво за организовани криминал је, како сазнаје БИРН, упутило у фебруару ове године захтев за међународну правну помоћ македонском Основном јавном тужилаштву за гоњење организованог криминала и корупције тражећи од њих помоћ за утврђивање идентитета корисника групе „Росоман производња“.

“У оквиру ове групе уочене су фотографије просторија објекта у коме се узгајала, сушила и вакуумирала зелена материја за коју се претпоставља да је канабис“, пише у допису српског тужилаштва.

Заједничко истраживање БИРН Србија и БИРН Македонија показало је да су осим плантаже Росоман и фирме „THC Kualiti Grup“ у чијем је власништву ова плантажа, Предраг Колувија и његови сарадници контролисали бар још једну фирму у Северној Македонији која је имала дозволу за узгајање канабиса у медицинске сврхе и једну регистровану за трговину и услуге.

У предузећу „THC Kualiti Grup“ из Скопља, према подацима македонског регистра, Предраг Колувија и данас има 50 одсто удела. Колувија је до хапшења 13. новембра 2019. део садница канабиса са Јовањице извозио овој македонској фирми. Њој је са Јовањице током 2019. извезено скоро 60.000 садница канабиса, укупне тежине веће од 4.700 килограма, готово исто онолико колико је пронађено на Јовањици приликом полицијске акције у новембру 2019, што додатно осветљава размере узгоја канабиса на тој плантажи.

БИРН сазнаје и да македонско тужилаштво не води никакву истрагу у вези са пословањем Колувијиног предузећа у тој земљи, иако је тамошња комисија Министарства здравља утврдила бројне неправилности на узгајалишту фирме „THC Kualiti Grup“ у Росоману и одузела јој дозволу за узгој канабиса у медицинске сврхе.

Како даље наводе, Србија је од Македоније тражила информације о пословима Колувије и његових партнера у тој земљи. Нема званичних информација о истрази у Србији.

Улога људи блиских Зорану Заеву

Поједини пословни партнери Колувије у Македонији били су људи који се доводе у везу са премијером Зораном Заевом и члановима његове породице, сазнае БИРН.

Плантаже конопље почеле су да се отварају у Македонији након што је 2016. године тадашња влада Николе Груевског изненада донела одлуку да се дозволи отварање фабрика за узгој марихуане у медицинске сврхе. Очекивало се да ће на овај начин држава остварити значајну финансијску корист.

Актуелни премијер Зоран Заев доласком на власт не само да је прихватио пројекат, него га је и надоградио и проширио.

Македонија дозвољава продају и извоз само уља канабиса, али не и извоз цвета. Осушени цвет марихуане заправо се продаје на црном тржишту као дрога.

Пошто чак 64 компаније производе цвет марихуане, а тек неколико производи уље, легално тржиште у Македонији је презасићено, јер целокупна производња не може да се преради у уље, због чега има великих залиха.

У протеклих пет месеци, македонска полиција је у неколико наврата запленила марихуану која је легално произведена, док су кријумчари покушавали да је илегално изнесу из земље.

Између осталог, БИРН открива и да су Колувијини српски партнери у Македонији били браћа Маријан и Ђорђије Меденица, закупци ресторана Звездара театар у Београду